Kleding bepaalt meer dan je denkt en dit is waarom

We kunnen er moeilijk omheen: we leven in een maatschappij waarin looks erg belangrijk zijn. We worden de hele tijd beoordeeld op ons uiterlijk en kleding is daar een belangrijk onderdeel van. Oppervlakkig, vind je? Stijlcoach Stasia Savasuk legt uit dat kleding méér is dan enkel wat lapjes stof. Kleding kan namelijk je leven veranderen…

Stasia Savasuk is stijlcoach en inspireert in haar TED-talk vrouwen én mannen met haar levensverhaal. Ze vertelt hoe ze als tiener worstelde om zichzelf een bepaalde kledingsstijl aan te meten. “Het leek alsof de maatschappij van me verlangde dat ik mezelf in een hokje plaatste. Was ik punk, bohemian of hippie? Ik vond dit proces zo vervelend dat ik besloot om zo onopvallend mogelijke kleding te dragen en werd daardoor haast onzichtbaar”

Een belangrijke plottwist

Lijkt niet erg optimaal voor iemand die later stijlcoach zou worden? Even later komt er een duidelijke twist in haar verhaal:

“Ik bleef mezelf wegcijferen aan de hand van mijn kleding, tot ik op een dag ben bevallen van een dochter. Mijn dochtertje had fysieke handicaps waardoor haar uiterlijk drastisch verschilde van andere baby’s. De dokters benadrukten haar fysieke gebreken, maar ik zag alleen maar schoonheid. Ik wilde haar het gevoel geven dat ze prachtig is zoals ze is.”

Op dat moment besefte Stasia dat ze als moeder eerst zélf moest leren houden van haar lichaam, voordat ze dit kon doorgeven aan haar gehandicapte dochtertje. Ze investeerde niet alleen in haar eigen kleding, ze deed ook haar dochtertje de mooiste jurkjes aan.

Liever een stropdas dan een jurkje

Hoewel haar dochtertje er erg schattig uitzag in die meisjeskleding, bleek al snel dat dochterlief liever jongenskleding droeg. Op vijfjarige leeftijd koos ze tijdens het shoppen een mannenhemd met stropdas in de winkel. Bij thuiskomst leek ze door het dolle heen met haar nieuwe outfit. Eindelijk hoefde ze geen jurkjes meer aan te doen!

Dit zorgde alweer voor een kantelpunt in Stasia’s leven. Ze besefte namelijk dat ze haar dochter al die tijd kleren had aangedaan die niet matchten met wie haar dochter was. Dit voorval veranderde Stasia’s visie op kleren drastisch.

Stasia besloot om haar inzichten te bundelen en te delen met de rest van de wereld. Sindsdien adviseert Stasia iedereen om diepgaand te reflecteren over wie je bent en wat je wilt tonen aan de rest van de wereld.

Inside out congruency

“Ga op zoek naar je essentie en je unieke geest. Stel je kledingkeuzes hierop af en zorg dat je innerlijke persoon volledig matcht met wie je aan de buitenwereld laat zien.”

Dit principe noemt ze inside out congruency en vormt de basis van Stasia’s stijladvies.

Stasia’s cliënten bewijzen dat we door een goede inside out congruency sterker in onze schoenen staan en onbewust een boodschap naar de rest van de wereld communiceren. Een erg mooi voorbeeld dat ze aanhaalt is hoe een kankerpatiënt besloot om dagelijks mooie kleren aan te trekken en daarin de kracht vond om te blijven strijden voor haar genezingsproces.

Dé vraag in de ochtend…

Volgens Stasia moeten we afstand nemen van het idee dat we in een hokje geplaatst moeten worden. Waarom zijn het alleen vrouwen die jurken dragen? De vraag die we onszelf moeten stellen in de ochtend is niet: “wat kan ik aandoen?”, maar: “wie ben ik en hoe wil ik mezelf in de wereld vertonen?”

Wij vinden dit in ieder geval een prachtige boodschap en zullen morgen op het werk lekker aantrekken waar wij ons goed bij voelen.

Meer lezen over kleding?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Kleding bepaalt meer dan je denkt en dit is waarom
Sluiten