Time to look back – waarom is reflecteren zo belangrijk?

We hebben het vaak zo druk met ons werk, sport, vrienden en hobby’s, dat we er nooit bij stilstaan hoe we het eigenlijk vinden gaan. Hoe vaak vraag jij jezelf af wat je doelen zijn, en of je daar nog steeds naar onderweg bent? Daarom is het einde van het jaar het perfecte moment om er eens rustig voor te gaan zitten en te reflecteren op 2020.

Waarom is dat zo belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat je echt wat aan het reflecteren hebt?

Tool voor persoonlijke groei

Reflectie is misschien wel de krachtigste tool die er bestaat voor persoonlijke groei. En het is nog laagdrempelig ook: je hoeft er in principe niets voor aan te schaffen, waardoor het je geen tijd, moeite en geld kost voordat je er ook maar mee begint. All you need is een laptop, of een notitieboek en pen. En oké, misschien een goede kop koffie, thee, warme choco of beverage of your choice.

Wil jij groeien en alles uit het leven halen (en eerlijk is eerlijk: wie wil dat nou niet)? Dan is reflecteren belangrijk. Hier probeer je je leven of jaar van een afstandje objectief te bekijken. Vervolgens kun je hiervan leren en groei je als persoon. Reflecteren dwingt je je kop uit het zand te halen en eens eerlijk antwoord te geven op de vraag ‘Hoe gaat het nou echt?’.

Uiteindelijk helpt het je zo je doelen te behalen. Niet alleen op professioneel vlak, maar ook privé. Want een gelukkig leven is net zo belangrijk als een succesvol leven.

Waar kun je naar kijken als je gaat reflecteren?

Bij het reflecteren kun je kijken naar alle aspecten van het leven en extra focussen op de zaken die jij het meest belangrijk vindt (groei, balans etc.). Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Welke doelen had ik voor mezelf opgesteld? Waarom zijn die wel of niet gelukt?
  • Heb ik de balans kunnen vinden en houden dit jaar?
  • Waar werd ik het afgelopen jaar blij van? En waar minder?

Hoe zorg je dat je er écht wat aan hebt?

Allereerst is het noodzakelijk dat je compleet eerlijk bent naar jezelf toe bij het reflecteren. Dat is misschien een open deur, maar makkelijker gezegd dan gedaan. Onthoud: deze reflectie is alleen voor jou. Er kijkt niemand over je schouder mee. Toch is het nog steeds moeilijk om aan jezelf toe te geven dat je het op sommige vlakken misschien beter had kunnen aanpakken.

Sterker nog, het kan zelfs pijnlijk of ongemakkelijk zijn om zo stil te staan bij je mindere kwaliteiten. Maar dit is wel waar je uiteindelijk het meest van groeit. Om het zo makkelijk mogelijk voor jezelf te maken om eerlijk te zijn, is het daarom belangrijk om eerst objectief te reflecteren. Beoordeel jezelf niet om de keuzes die je hebt gemaakt en bedenk tijdens het reflecteren ook nog niet hoe je het volgend jaar anders kan aanpakken. Dit komt bij de tweede stap: evalueren.

Om te zorgen dat je tijdens het reflecteren niet in de verleiding komt, kun je het evalueren het best een aantal dagen na je zelfreflectie doen. Dan kun je namelijk ook weer met een frisse blik kijken naar wat je toen op papier hebt gezet en kom je misschien tot nieuwe inzichten.

Laat het terugkeren

We kennen het vast allemaal: je bedenkt doelen voor jezelf en wordt vervolgens weer zo opgezogen in de rat race dat je aan het einde van het jaar denkt: ‘Shit, wat waren mijn doelen ook alweer?’ Hoewel het einde van het jaar misschien het perfecte moment is om terug te blikken, is het belangrijk om vervolgens vaker momenten in te plannen om te reflecteren.

Hoe vaak je moet reflecteren, kun je het best zelf aanvoelen. Misschien ben je wel iemand die er bij gebaat is om elke week even stil te staan en af te vragen hoe het gaat. Het kan ook zijn dat eens in het kwartaal een goede sessie voldoende is. Maar je kunt ook dagelijks een reflectiemomentje inplannen (met bijvoorbeeld een wandeling) of maandelijks een avond in je agenda blokken en er een self-care momentje van maken met kaarsen en gezichtsmaskertjes. It’s up to you.

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Time to look back – waarom is reflecteren zo belangrijk?
Sluiten