Cathelijne Blok
Cathelijne Blok Mindset 14 mei 2020

Waarom ik de zin ‘Had ik maar’ nooit meer gebruik

“Had ik maar”. Ik loop met mijn beste vriend door het park. We maken ons dagelijkse wandelingetje aan het einde van de dag. We bespreken en reflecteren op van alles. Van zijn nieuwe TikTok obsessie, gevoelens, werkdingen tot het laatst gelezen boek. De ene dag heeft hij koffie mee in een veldfles en bananenbrood. De andere dag smokkel ik blikken lauw bier en cashewnoten mee in mijn jaszakken.

Hij staart voor zich uit en herhaalt de zin. Hij kijkt er gepijnigd bij.

Had ik maar…

Het is een zin, die ik ook van mezelf herken. Een zin die me soms aan het twijfelen maakt. Want wat als ik het wel had gedaan? Waren de dingen dan anders gelopen? Is dat reflecteren of eerder kwellen?

Het zijn woorden die op alle momenten van de dag door mijn hoofd kunnen spoken. De ene keer wanneer ik net mijn bed uitrol en de andere keer wanneer ik de laatste slok wijn voel wegglijden. Verschillende momenten, maar ik heb nooit zin om de vraag te beantwoorden.

Wat was er dan gebeurd?

Want had ik maar ik maar twee keer mijn excuses aangeboden. Had ik maar beter onderhandeld. Had ik maar mijn oma gebeld. En dan? Wat dan? Het enige wat ik zeker weet is dat die drie woorden een zelfde gevoel veroorzaken. Een intens gevoel van spijt of teleurstelling. En het antwoord blijft hetzelfde: ik weet het niet.

Het enige dat ik zeker weet, is dat ik mezelf die vraag niet meer moet stellen. En de enige persoon die dat kan stoppen ben ik zelf. Want maakt het stellen van die vraag nog wel uit nu je er niks meer aan kan doen? Het is gebeurd en het is geweest. Had ik maar, daar kunnen we nu niks meer aan doen.  Ik kan de les die ik heb geleerd alleen maar meenemen voor de volgende keer.

Lees ook de vorige column van Cathelijne: Een nieuw soort FOMO is ontstaan: heb je wel genoeg gedaan met je tijd?

De columns van Cathelijne Blok, oprichter van het feministische The TittyMag lees je elke twee weken op WorkJuice! Bekijk ook eens de website van The TittyMag en volg Cathelijne op het Instagram-account van The TittyMag of haar eigen account.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom ik de zin ‘Had ik maar’ nooit meer gebruik
Sluiten