Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mindset 26 dec 2018

Waarom het goed voor ons is om ons af en toe te vervelen

Verveel je je weleens? Ja? Stel jezelf dan eens de volgende vraag: ben je echt verveeld of heb je gewoon last van verveling? En nu zal je vast denken ‘dat is toch hetzelfde?’ Nee, er zit daadwerkelijk een verschil tussen verveling en verveeld zijn. Het kan namelijk je tevredenheid over het leven bepalen.

Ja, echt. Je hebt het goed gelezen. Anno 2018 leven wij in een wereld waar verveling wordt gezien als een tekort aan sociaal contact. We proberen onze dagen zo vol mogelijk te plannen, zodat we ons niet gaan vervelen. Maar wist je dat het eigenlijk best gevaarlijk kan zijn om niet toe te geven aan je verveling? Shocking right?

Ook interessant: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Het verschil tussen verveling en verveeld

Om het wat duidelijker te maken zal ik het even voor je uitleggen. Ik dacht namelijk ook dat verveling en verveeld zijn hetzelfde is, maar niets is minder waar. Wat het verschil dan wel is?

Verveling is een gemoedstoestand. Hoe meer afleiding we krijgen, hoe erger we ons gaan vervelen. Bekijk het namelijk maar eens zo: als we vermaakt worden vinden we dat leuk. Maar de volgende keer als we vermaakt worden moet dat overtreft worden om ons uit de verveling te halen.

Verveeld voelen is eigenlijk het gevoel of eigenlijk zelfs de ‘pijn’ voelen van onbenutte potentie. Het gevoel dat we meer kunnen (of konden) geven, maar dit niet hebben gedaan. Eigenlijk worden je hersenen in een mentale toestand gezet dat ze zelfreflectie vermijden. Er word een denkpatroon gecreëerd, maar deze kunnen we niet verwerken.

Ook interessant: Even niets doen is ook een optie

Vervelen: therapie tegen het snelle leven

We vinden het vaak lastig om niks te doen. Niemand heeft zin in verveling en toch zouden we ons er niet zo voor moeten afkeren. Verveling is namelijk een kans om na te denken over hoe verbonden jij bent met de wereld. Tegenwoordig leven wij ons leven eigenlijk het liefst zo snel mogelijk. Even rustig genieten in het nu? Nee, dat doen we eigenlijk niet meer.

Het wordt ons natuurlijk ook heel makkelijk gemaakt. Al helemaal sinds de komst van de smart phone. Hoe graag je het ook wil ontkennen, we spenderen een groot gedeelte van de dag aan onze telefoon en onze social media kanalen. Als we in de trein naar huis zitten na een lange schooldag of een lange dag op kantoor, pakken we al snel onze telefoon erbij. Misschien zit het wel zo in ons systeem dat dit onbewust gebeurd. Hoe dan ook, ondanks dat het moeilijk is, moeten we ons dagelijks minimaal vijf minuten proberen te vervelen.

Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld door met een lege batterij in een trein te zitten. Of beter nog, gebruik geen apparaten onderweg. De tijd die het je kost om van en naar je werk of school te lopen, kun je echter prima zonder technologie. Dat is een gemakkelijke eerste stap, want er is genoeg om je heen te zien.

Gevaren als je je niet verveelt

Het grootste gevaar als je niet toegeeft aan verveling is dat je jezelf niet duidelijk ziet.

Hij die zich volledig tegen verveling keert, keert zich ook tegen zichzelf. Hij zal nooit het krachtigste elixer drinken uit zijn eigen binnenste bron. -Friedrich Nietzsche

Onderzoek heeft aangetoond dat ontwijking van verveling een risico op de volgende dingen verhoogd:

  • te veel eten
  • gokverslaving
  • alcohol misbruik
  • drugsmisbruik

Een chronische verveling is zelfs één van de allerbelangrijkste oorzaken van depressie op de werkvloer of in het persoonlijke leven. Het is dus echt heel belangrijk om af en toe even helemaal niks te doen en je lekker vervelen. Hoe vervelend het misschien ook klinkt.

Meer lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom het goed voor ons is om ons af en toe te vervelen
Sluiten