Waarom doet onze generatie alsof ze niets liever doet dan werken?

Het is niet moeilijk om jezelf te verliezen in je baan anno 2019. We leven nu eenmaal in een wereld waarin hard, snel en véél werken de norm lijkt te zijn. Maar vinden we dit werktempo eigenlijk wel leuk? Waarom doet onze generatie alsof ze niets liever doet dan werken?

Ben jij wel eens extra lang op kantoor gebleven omdat je niet de eerste wil zijn die naar huis gaat? Check jij stiekem op zondagmiddag je werkmailbox al even uit nieuwsgierigheid?

80 uur per week, zeg je?

Blijkbaar vinden wij het als millennials heel normaal om een (lichte) werkverslaving te ontwikkelen.  Geen wonder, met voorbeelden als Elon Musk die stoer verkondigen hoe ze makkelijk 80 uur per week kloppen. Het zijn de grote namen die ons impliciet meedelen dat een werkverslaving de sleutel is naar een succesvol bedrijfsleven.

Gemarteld door ons werk…

En met succes, zo blijkt. Onderzoek toont aan dat millennials zichzelf met enige trots beschouwen als martelaren van hun werk. In vergelijking met de oudere generatie gaan millennials veel vaker akkoord met beweringen als: “Ik voel me schuldig wanneer ik betaalde vakantie opneem” en “Ik wil me volledig toewijden aan mijn werk en aan mijn organisatie”.

…en dit is waarom

Hoe komt dit toch? Waarom hebben wij er vrede mee om gemarteld te worden door ons werk en hebben we bewondering voor workaholics?

Erg duidelijk is dit nog niet, maar een mogelijke verklaring zit ’m in het feit dat wij onszelf doorheen de jaren belangrijker zijn gaan vinden in vergelijking met vorige generaties. Allerlei ontwikkelingen in de wereld hebben ertoe geleid dat we een minder bescheiden zelfbeeld hebben als pakweg onze grootouders. Millennials lijken dus gekenmerkt door een lichte vorm van narcisme, zeg maar. Deze zelfbewondering maakt dat we ons onmisbaar op het werk voelen en dit ook extra in de verf willen zetten door hard te werken. Makes sense, huh?

Bovendien zijn het meestal niet de werknemers zelf die de voordelen van extreme werkweken als waarheid verkondigen aan de buitenwereld. Let maar eens goed op: het zijn maar al te vaak managers, eigenaars en CEO’s die de extreme idealen communiceren met de buitenwereld. Laat dat niet toevallig zijn, want zij hebben er natuurlijk alle baat bij dat hun werknemers meer uren presteren dan in hun contract staat vermeld.

Wat met onze gezondheid?

Onze massale werkobsessie mag dan misschien de norm lijken, het is absoluut niet gezond. Een levensritme zoals dat van Elon Musk leidt tot ernstige slaaptekorten en concentratiestoornissen en verhoogt de kans op depressie en ziekte.

Om productief te kunnen zijn heeft ons brein energie nodig, en die vinden we alleen in kwaliteitsvolle slaap en momenten om op te laden. Mispak je dus zeker niet. Op korte termijn is het presteren van overuren misschien voordelig, maar consequent te veel tijd besteden zal op lange termijn een negatieve stempel drukken op je gezondheid.

Vind jij het lastig om een goede work life balance te onderhouden? Misschien kunnen deze artikels je op weg helpen:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom doet onze generatie alsof ze niets liever doet dan werken?
Sluiten