Waarom is feedback op het werk zo belangrijk?

Bill Gates zei het jaren geleden al: “We hebben allemaal mensen nodig die ons feedback geven. Dat is hoe we beter worden.” Je kan namelijk niet verbeteren als je niet weet wat je moet verbeteren. Toch wordt helaas nog niet iedereen enthousiast van het idee dat er meer feedback gegeven moet worden op de werkvloer. We durven ons niet kwetsbaar op te stellen om feedback te vragen, en het geven is al helemaal eng. Jammer, want het vragen en geven kan ons juist heel veel opleveren.

Pien van Ham van Treams geeft je 5 redenen waarom feedback op de werkvloer zo belangrijk is.

Feedback geeft richting

Constructieve feedback zorgt ervoor dat je weet wat goed gaat en wat minder goed gaat. Door hier inzicht in te krijgen geeft het richting aan waarmee je door moet gaan, en waarmee je moet stoppen.

Door continu feedback te geven, hoef je niet meer te wachten tot het beoordelingsgesprek en kan er tijdig bijgesteld worden wanneer er iets niet goed gaat. Je kan op ieder moment nagaan of je nog on track ligt met waar je als team of organisatie naartoe wilt. Dit zorgt ervoor dat je veel innovatiever bent waardoor je veel sneller kan groeien.

Feedback zorgt voor meer betrokkenheid

Mensen krijgen een enorme boost wanneer zij het idee hebben dat zij gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Erkenning en waardering zijn zelfs een van de belangrijkste levensbehoeftes van een mens. We willen continu horen hoe we het doen en feedback is daarbij enorm belangrijk. Zowel opbouwende kritiek als positieve feedback.

Het kan heel lastig zijn om negatieve feedback te krijgen, maar wanneer je de waarheid weet krijg je wel de kans om te verbeteren. Krijgen we geen erkenning, dan zullen we snel uitgekeken zijn op het werk dat we doen en op zoek gaan naar een andere baan waar we wel erkenning krijgen.

Krijg je feedback van een collega, leidinggevende of externe? Dan wil dat zeggen dat de ander bereid is om jou verder te helpen in je groei en ontwikkeling, wat uiteindelijk weer zorgt voor meer betrokkenheid. Werknemers hebben het gevoel dat zij bijdragen aan het succes van de organisatie en willen het beste uit zichzelf halen. Dat succes werkt enorm aanstekelijk en werkt dus als een positief sneeuwbal-effect.

Door feedback kunnen medewerkers sneller doelen bereiken

Feedback is een belangrijk onderdeel om in lijn te blijven met de doelstellingen. Doordat je continu hoort wat goed gaat en wat niet goed gaat, weet je wat je moet doen (of niet moet doen) om je persoonlijke doelstellingen (sneller) te bereiken. Daarnaast wordt de samenwerking tussen teams beter wanneer er continu feedback wordt gegeven, waardoor ook teamdoelen uiteindelijk sneller behaald zullen worden.

Feedback zorgt voor een breder zelfbeeld

Wanneer jij denkt dat je iets goed doet, maar niemand jou ooit vertelt dat je dit niet goed doet, dan ga je het ook niet aanpassen. Door vanuit verschillende hoeken feedback te vragen krijg je een breder zelfbeeld.

Je weet bijvoorbeeld eerder waar je blinde vlek ligt en door hierover te praten kan je er de juiste aandacht aan geven. Dat alles bevordert professionele en persoonlijke groei en vergroot het potentieel van een medewerker. En dus: meer talent binnen je organisatie!

Feedback vragen via een feedback app

Voor iedere wendbare organisatie is het belangrijk dat deze nieuwe manier van werken wordt ondersteund met een goede tool. Vooral voor de jongere generatie is dit een absolute must. Doordat zij met technologie zijn opgegroeid weten zij als geen ander hoe ze hiermee om moeten gaan. Een feedback tool helpt je bij het stellen van de juiste vragen en maakt het een stuk laagdrempeliger.

Een tool maakt het vragen en geven van feedback laagdrempelig, maar het is wel belangrijk om uiteindelijk ‘live’ het gesprek aan te gaan om verder in te gaan op de inhoud. Uiteraard zijn er ook genoeg momenten waar je direct face to face feedback kan geven. Dan is het heel leuk om je compliment achteraf in een app te zetten, zodat de ander het later nog eens terug kan lezen. Uiteindelijk is het doel om te werken naar een open en positieve cultuur. Technologie is daarin slechts een middel.

Vind je feedback nog steeds eng en negatief? In de nieuwste WorkJuice Podcast maken Tessa en Sharon samen met feedback trainer Axelle de Roy korte metten met dit vooroordeel. Luister naar de podcast via Spotify of iTunes.

 

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom is feedback op het werk zo belangrijk?
Sluiten