7 waarheden over ondernemen die je beter van tevoren kan weten

Ondernemers zijn de nieuwe rocksterren. We worden gebombardeerd met heppie de peppie verhalen van (vrouwelijke) ondernemers die successen behalen. De boodschap? Ook jij kunt ontslag nemen, een succesvol bedrijf beginnen en die miljoenen gaan innen. Natuurlijk zijn er een hoop voordelen aan voor jezelf beginnen, maar vergeet niet dat ondernemen een achtbaan is met ups én downs. Tijd voor een reality check.

Deze 7 waarheden over ondernemen kun je maar beter weten voordat je begint.

Het is hard werken

Als je ondernemen van een afstand bekijkt, lijkt het onwijs tof. Maar in tegenstelling tot wat je vaak op social media ziet, is ondernemen echt niet alleen maar hallulajah in de gloria. Je bent verantwoordelijk voor je eigen succes en dat is hard werken. Het ondernemerschap heeft daardoor ook invloed op de relaties die je hebt.

Werken met vrienden of familie is ingewikkeld

Nu we het toch over je vrienden en familie hebben… Werken met de mensen van wie je houdt en wie je door en door kent, kan ingewikkeld zijn. Ik hoor het je denken: ‘Maar je weet toch juist met wie je in zee gaat?’ Dat wel, maar toch ga je zeker meningsverschillen hebben. Neem je bekenden aan als personeel? Dan gaat het huidige personeel daar ook een mening over hebben. Bovendien heb je vaak een blinde vlek als het op vrienden en familie aankomt.

Je moet discipline hebben

De helft van de ondernemers is na vijf jaar weer gestopt. De cijfers van mensen die een start-up zijn begonnen, zijn nog heftiger. Eén op de tien start-ups is maar succesvol. Jezelf motiveren en discipline hebben is hierin key.

De 5 grote voordelen van ZZP’er worden

Je weet nooit wanneer je volgende ‘loonstrookje’ binnenkomt

Ondernemen is bijna een synoniem voor onzekerheid. Of je nou ZZP’er bent of een eigen onderneming start, voornamelijk in het begin weet je niet wanneer je weer geld binnenkrijgt. Als ZZP’er hebben opdrachtgevers vaak de vervelende eigenschap om je te laat te betalen. Begin je je eigen onderneming? Dan werk je in het begin vaak voor niets. En wanneer je bedrijf groeit, moet je personeel gaan betalen, de huur, een voorraad etc.

Je bent de CEO, maar ook de secretaresse en de gast van IT

In het begin ben je het hele bedrijf. Ja, je runt het. Maar je doet ook de mailtjes, administratie, je fixt je computerproblemen helemaal zelf en jij bent degene die leveranciers of opdrachtgevers achter hun kont aanzit. Je kunt niet een probleem droppen bij iemand anders in het bedrijf. Ja, bent de CEO, maar ook de secretaresse en de gast van IT.

Er is altijd wel wat te doen

Als je een eigen bedrijf hebt, is er altijd nog wel iets te doen. Daarbij klok je niet om 5 uur uit. Hoeveel werk je ook in een dag afkrijgt, je hebt hierdoor bijna nooit een tevreden gevoel. Probeer hier niet te veel aan toe te geven, want je bent geen onuitputtelijke bron.

Dit vind je misschien ook interessant: Op je 24e een vast contract opzeggen en kiezen voor het freelance bestaan? Fotografe Bibian deed het

Ondernemen is niet voor iedereen (en dat is helemaal oké)

Er lijkt iets magisch te zijn aan je 9-tot-5 baan op te zeggen en iets voor jezelf beginnen. Zeker door alle succesverhalen waar je tegenwoordig mee gebombardeerd wordt. Maar de actualiteit is zoals je hierboven hebt gelezen echt niet alleen maar rooskleurig. Het kan dus zijn dat ondernemen (inclusief de druk, opofferingen en stress) helemaal niets voor jou is. Dat kan natuurlijk ook.

Het is het belangrijkste om een carrière te kiezen die voor jou werkt. Of dat nou voor jezelf of in loondienst is.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
7 waarheden over ondernemen die je beter van tevoren kan weten
Sluiten