Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 16 mrt 2021

3 makkelijke manieren om bitcoin te kunnen kopen

De bitcoin is terug van weggeweest. Door al het nieuws over de cryptomunt kan het zijn dat je last hebt van een gevalletje FOMO. Wil je ook in bitcoin investeren, maar weet je niet waar je dan precies moet zijn? In dit artikel geven we antwoord op de vraag: waar kan ik bitcoins kopen?

Er zijn namelijk verschillende manieren om je geld in deze (en andere) cryptomunten kunt steken.

Ben je geïnteresseerd in bitcoin, maar weet je nog niet precies hoe het werkt? Lees dan eerst ons uitgebreide Bitcoin-voor-dummies artikel. Twijfel je nog of je hier je geld in moet steken? Check dan de 5 redenen om (niet) in bitcoin te investeren. Denk eraan dat de koers van de bitcoin erg schommelt. Dat betekent dat je veel geld kunt verdienen, maar ook in één klap kunt verliezen. Koop alleen bitcoins met geld dat je kunt missen.

Waar bitcoins kopen?

Er zijn drie verschillende manieren waarop je vrij gemakkelijk en veilig bitcoins kunt kopen: via een exchange, een wisselkantoor of door ze te kopen van een andere gebruiker. Elk van deze manieren heeft weer zijn eigen voor- en nadelen, die we hieronder verder toelichten.

1. Bitcoins kopen bij een wisselkantoor

Misschien wel de makkelijkste manier om bitcoins te kopen is via een online wisselkantoor. Hierbij kun je namelijk op een gebruiksvriendelijke manier cryptomunten kopen en verkopen met bijvoorbeeld iDeal. Er bestaan veel verschillende wisselkantoren, maar betrouwbare partijen zijn onder andere BTCdirect, Bitonic, Anycoin Direct of LiteBit.

Hoewel deze weg misschien het makkelijkst is, is het niet de goedkoopste. Wisselkantoren rekenen namelijk transactiekosten. Bitonic is bijvoorbeeld één van de goedkoopste wisselkantoren en rekent gemiddeld 1 procent transactiekosten. Dat lijkt misschien op het eerste gezicht niet veel, maar bedenk je even dat een bitcoin momenteel 46.455 euro waard is. Stel dat je één bitcoin aanschaft, dan kost je dat bijna 500 euro aan transactiekosten.

Voordelen wisselkantoor:

 • Eenvoudig, snel en veilig
 • Makkelijke verificatie
 • Betalen met iDeal

Nadelen wisselkantoor:

 • Niet de goedkoopste manier
 • Kan zijn dat identificatieproces wat langer duurt, waardoor je niet meteen kunt beginnen

2. Bitcoins kopen bij een exchange

Een andere manier om bitcoins te kopen is via een exchange, ook wel een ruilbeurs genoemd. Een ruilbeurs verkoopt zelf geen bitcoin, maar brengt kopers en verkopers bij elkaar. Net als een wisselkantoor wil de exchange wel betaald worden voor hun service, maar je kunt bij dit alternatief op minder kosten rekenen.

Daar staat weer tegenover dat het kopen van bitcoin iets ingewikkelder is. Als je nog helemaal geen kaas hebt gegeten van bitcoin, kan deze manier dus wat uitdagender zijn. Let er bij het kiezen van een exchange ook op of ze jouw favoriete manier van betalingen doen accepteren. Bij sommigen zijn betalingen via iDeal mogelijk, bij anderen zal je een credit card moeten gebruiken of een overschrijving moeten doen.

Houd er ook rekening mee dat een exchange vaak meer van je wil weten dan een wisselkantoor. De kans is groot dat je een legitimatiebewijs moet uploaden en meer stappen moet doorlopen om aan de slag te kunnen.

Voorbeelden van populaire en betrouwbare exchanges zijn: bitvavo, LiteBit, Bitcoin Meester, Anycoin Direct, Bitpanda en coinbase. Op BeleggenOnline.info vind je meer informatie over een aantal verschillende exchanges.

Voordelen exchange:

 • Vaak de goedkoopste optie
 • Mogelijkheid om veel verschillende cryptovaluta te kopen

Nadelen exchange:

 • Overweldigend voor een beginner
 • KYC registratie nodig, waardoor het langer duurt voordat je een bitcoin kunt kopen (de prijs van de bitcoin kan dan verschillen)

3. Via een andere (ver)koper

Ten slotte bestaan er ook online marktplaatsen waarop je rechtstreeks van iemand bitcoins kunt kopen. Hier hoef je geen rekening te houden met registraties en verificaties: dit alternatief is een stuk anoniemer. Maar let er wel op dat de kosten hierbij vaak hoger zijn dan bij een wisselkantoor of exchange.

Tel daarbij op dat je soms fysiek moet afspreken om je bitcoins te kopen en er veel oplichters actief zijn, zouden we deze manier niet aanraden. Toch van plan om het zo aan te pakken? Let dan goed op of een verkoper vaker transacties heeft gedaan en of de persoon een goede rating heeft. Je kunt terecht op onder andere Bitcoin-OTC en LocalBitcoins.

Voordelen:

 • Eenvoudig
 • Anoniem

Nadelen:

 • Vaak de duurste optie
 • Oppassen voor oplichters

Voordat je gaat kopen…

Als je bitcoins wil kopen, heb je een wallet nodig. Dit is een digitale portemonnee die je op je computer, smartphone, online of op een USB kunt installeren. Naast de bitcoin bestaan er nog veel andere crypocurrency, zoals bijvoorbeeld Ethereum. Wil je investeren in meerdere cryptomunten? Dan heb je voor elke valuta een nieuwe wallet nodig.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
3 makkelijke manieren om bitcoin te kunnen kopen
Sluiten