Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 4 november 2019

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen in de EU

Krijg jij evenveel betaald als je mannelijke collega met een gelijkwaardige baan? Het is gek dat we die vraag in 2019 nog steeds moeten stellen. Toch blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie dat vrouwen in de EU nog steeds gemiddeld 16 procent minder verdienen dan mannen.

Dit betekent in feite dat vrouwen bijna twee maanden per jaar gratis werk leveren in vergelijking met mannen die gelijkwaardige banen beoefenen. De reden volgens de commissie? Het feit dat vrouwen vaker onbetaald werk doen (het huishouden en het verzorgen van de kinderen) en dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in topfuncties (maar 6,9 procent van de topbedrijven heeft een vrouwelijke CEO).

Salariskloof bestaat

Eerder legden we al uit dat de salariskloof deels is te verklaren doordat vrouwen vaker parttime werken dan mannen. Dat wordt dan ook vaak gebruikt als argument wanneer mensen zeggen dat het wel meevalt met die salariskloof. Maar uit een onderzoek uit 2018 in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens blijkt wel dat die kloof ook bestaat als vrouwen exact hetzelfde werk uitvoeren, met exact dezelfde ervaring. In het bedrijfsleven verdienen vrouwen dan zeven procent minder, bij de overheid vijf.

Lees ook: Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen – dit is waarom

Het is nu 38 jaar verplicht om mannen en vrouwen evenveel te betalen. In realiteit blijkt dit dus niet de waarheid te zijn. En het einde is ook niet in zicht. Dit jaar verdienen vrouwen gemiddeld 16 procent minder, vorig jaar was dit 16,2 procent. In de afgelopen zeven jaar hebben we een vooruitgang van slecht één procent geboekt. Nederland scoort met 15,2 procent overigens net iets beter dan het Europese gemiddelde.

Het is goed om hierbij te benoemen dat mannen echt niet bewust vrouwen minder betalen. Juist omdat het vaak onbewust gebeurt, is de salariskloof zo’n hardnekkig probleem. Helaas is de salarisachterstand ook zeker niet het enige voorbeeld dat vrouwen onbewust worden benadeeld.

Vrouwen vaker benadeeld

In dezelfde week als de resultaten van het onderzoek door de Europese Commissie duidelijk worden, blijkt dat recruiters veel minder vaak vrouwen dan mannen benaderen. Uit onderzoek in opdracht van het FD blijkt dat dit in alle branches het geval is, zelfs in sectoren waar meer vrouwen werken (zoals de zorg).

Volgens hr-specialist Bas van de Haterd komt dit onder andere doordat vrouwen andere woorden gebruiken. “Een mannelijke IT’er zal zeggen dat hij in vier maanden 28 kritische bugs heeft opgelost”, zegt hij tegen de krant. “Een vrouw benadrukt dat ze deel uitmaakt van een team dat het probleem heeft opgelost. De man zal zijn eigen prestaties eerder overdrijven, een vrouw benadrukt de teamprestatie en daardoor kun je niet zien of ze een locomotief of een wagonnetje is geweest.”

Mannen zijn deskundiger?

Hij is niet verbaasd over het feit dat vrouwen veel minder worden benaderd. Er is volgens hem nog een andere reden: “Het zit diep in ons systeem dat we denken dat mannen deskundiger zijn. Kijk alleen maar naar de kop in De Telegraaf of een moeder wel premier kan zijn. Elke keer dat we zoiets zien, komt er weer een lijntje in onze hersenen bij dat die opvatting bevestigt.”

Onbewust zijn er een hoop aspecten die meespelen met de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld niet dat vrouwen minder onderhandelen, maar dat ze gewoon minder vaak krijgen wat ze willen. Vrouwen komen bijvoorbeeld bitchy en vervelend over als ze zich assertief en zelfverzekerd gedragen, terwijl bij een man die eigenschappen juist als iets positiefs worden gezien.

Heb jij als vrouw het idee dat jij minder betaald krijgt voor hetzelfde werk? Knoop het gesprek aan met je werkgever. Veel bazen zijn zich hier dus helemaal niet van bewust. Lees onze onderhandeltips goed door en vraag om die salarisverhoging!

Reageer op artikel:
Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen in de EU
Sluiten