Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Leren 8 mrt 2020

7 vrouwen die niet in de geschiedenisboeken staan, maar daar wel thuishoren

Als je terugdenkt naar de geschiedenislessen op de basisschool en de middelbare, kan je dan veel vrouwen herinneren waar je over hebt geleerd? Waarschijnlijk is het antwoord op die vraag ‘nee’, en dat komt natuurlijk omdat er amper vrouwen in je geschiedenisboeken zijn te vinden. Vrouwen deden er vroeger echt wel toe, maar werden tot voor kort weggemoffeld in de geschiedenis.

Op Internationale Vrouwendag besteden we dan ook graag aandacht aan 7 vrouwen waar je niets over in je geschiedenisboeken hebt gelezen, maar die de geschiedenis wél veranderden.

Hypatia (ca. 370 tot 415 na Christus)

Hypatia was een belangrijke astronoom, wiskundige en filosofe uit de 4e eeuw. Ze deed niet alleen belangrijk wetenschappelijk onderzoek, ze was ook één van de eerste vrouwelijke docenten en één van de weinige vrouwen die deelnam aan openbare debatten.

Door haar onderzoek en haar vooruitstrevende manier van denken zagen de Christenen haar als bedreigend. In 414 werd Hypatia van haar wagen getrokken en op brute wijze vermoord.

Boudicca (ca. 30 tot 61 na Christus)

Boudicca was de koningin van de Britse Iceni-stam. Haar man liet na zijn overlijden een deel van zijn bezittingen na aan zijn dochters. De Romeinen vonden dat zij hier recht op hadden. Ze plunderden daarom het land van de Britse stam. Ook mishandelden ze Boudicca en haar vier dochters.

Als reactie wist Boudicca wel 100.000 man uit andere stammen op te trommelen om in opstand te komen. Het was één van de grootste opstanden die het Romeinse Rijk ooit gezien had en Boudicca stond aan het roer.

Theodora (500 tot 548)

Theodora was actrice en trouwde met senator Justinianus, waarna ze in 527 keizer en keizerin werden. De keizerin had zeggenschap over de plannen en strategieën van haar man. Ook woonde ze vergaderingen bij, wat in die tijd ongekend was. Tot haar dood zorgde Theodora voor een verbeterde positie van vrouwen in het keizerrijk.

Ze stelde onder andere de doodstraf in voor verkrachting, verbood gedwongen prostitutie, sloot bordelen en bouwde een klooster waar ze voormalige prostituees opving. Daar bleef het niet bij: vrouwen kregen ook meer rechten over echtscheiding, woningbezit en de voogdij van de kinderen.

Khutulun (1260 tot 1306)

Khulutun was een prinses die niet alleen krijger, maar ook ruiter, worstelaar en boogschutter was. Ze was zelfs zo goed in worstelen, dat geen enkele man haar kon verslaan. Ze weigerde te trouwen ténzij haar aanstaande echtgenoot haar kon verslaan.

Na haar vaders dood volgde ze hem op als legercommandant. Lang was ze dat niet: ze stierf kort daarna onder verdachte omstandigheden. Waarschijnlijk is ze vermoord.

Anna Maria van Schurman (1607 tot 1678)

Anna Maria van Schurman was de beroemdste vrouwelijke geleerde uit de 17e eeuw. Op haar derde kon ze al lezen en schrijven. In totaal leerde ze maar liefst elf talen.

Door haar intelligentie werd ze de eerste vrouwelijke studente in Nederland. Vrouwen mochten in die tijd eigenlijk helemaal niet studeren. Om niet op te vallen, moest ze daarom achter een gordijn zitten tijdens de les. In een beroemd stuk pleitte ze ervoor dat vrouwen zouden moeten worden toegelaten op universiteiten.

Wilhelmina Drucker (1847 tot 1925)

Wilhelmina Drucker (ook wel Dolle Mina genoemd) was een pionier binnen de Nederlandse vrouwenbeweging. Haar rijke vader wilde haar niet als wettelijke dochter erkennen. Toen hij overleed, kreeg ze dus bijna niets van zijn miljoenen. Met succes eiste ze daarna een deel van de erfenis op via een rechtszaak.

Het geld gebruikte ze om haar politieke idealen te verspreiden. Ze richtte De Vrije Vrouwen Vereeniging en de Vereeniging van Vrouwenkiesrecht op. Zij wilde absolute gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Nu heel normaal, maar in die tijd werden haar denkbeelden als radicaal beschouwd… Ze hield vlammende betogen en doorbrak zowel in woord als daad veel taboes.

Suze Groeneweg (1875 tot 1940)

Suze Groeneweg was de eerste vrouw in de Tweede Kamer. Ze kwam als onderwijzeres zo veel in aanraking met kinderen uit achterstandssituaties (alcoholmisbruik en armoede) en de slechte behandeling van meisjes, dat ze zich op 1 mei 1903 aansloot bij de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij.

In 1914 werd ze hoofdbestuurslid van de landelijke partij en in 1919 nam zij als allereerste vrouw in de Tweede Kamer plaats. Daar vocht ze hard voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Vond je dit interessant? Deze vrouwen zijn samengesteld vanaf F-site, de site voor iedereen die meer inspirerende vrouwen uit de geschiedenis wil leren kennen. Check ook zeker eens het boek ‘1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis‘, samengesteld door historica Els Kloek.

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
7 vrouwen die niet in de geschiedenisboeken staan, maar daar wel thuishoren
Sluiten