Waarom werken er zo weinig vrouwen in de tech-industrie?

De tech-industrie staat erom bekend dat deze gedomineerd wordt door mannen. In de afgelopen jaren is het percentage vrouwen wel iets gestegen. Maar het aantal vrouwen blijft schaars in de wereld van technologie. En eigenlijk is dat best vreemd. Banen in de tech-industrie staan algemeen bekend om hun hoog betaalde posities. Dus waarom zijn er niet meer vrouwen in de wereld van tech?

De cijfers veranderen dus nauwelijks, terwijl de techbedrijven zelf vinden dat ze er alles aan doen om het aantal vrouwelijke medewerkers te vergroten. Er zijn nog steeds relatief weinig vrouwen in de tech-industrie. Waarom er zo weinig vrouwen zijn? Ze voelen zich niet welkom. En dat is een probleem.

Vrouwen voelen zich niet welkom in de tech industrie

De tech-industrie staat vooral bekend als een ‘mannenwereld’ en vrouwen voelen zich vaak niet op hun gemak in zo’n omgeving. Waarom? De tech industrie staat er ook wel om bekend dat (doordat er bijna alleen maar mannen zijn) seksistisch gedrag wordt goedgekeurd. De meeste vrouwen gaan uiteindelijk helemaal niet werken in de techwereld en de vrouwen die dat wel doen, blijven nooit lang, omdat ze zich niet op hun gemak voelen.

Geloof je dat niet? Dat kunnen we begrijpen, maar helaas maken we écht geen grap. Bij een onderzoek waren Wynn en Correll aanwezig bij 84 techbedrijven die op universiteiten hun bedrijf komen promoten. Tijdens sessies van een uur werden er veel seksistische grappen gemaakt over vrouwen, referenties gemaakt naar het stereotype nerdy vrouw en werd er een competitieve sfeer neergezet. Er waren er geen vrouwelijke werknemers van de bedrijven aanwezig, maar wel (ongeveer een kwart) vrouwelijke studenten.

Het is dus niet gek dat wij vrouwen ons totaal niet welkom voelen in deze sector. Het is zelfs zo dat van alle vrouwen die een technische opleiding hebben gedaan, maar liefst 26 procent ook daadwerkelijk werkzaam is in de technische sector. Een groot deel van de vrouwen is dus niet werkzaam in de sector waar ze in eerste instantie voor zijn opgeleid.

Bedrijven met vrouwen in het bestuur zijn beter voor het milieu

De interesse komt van twee kanten

Techbedrijven willen meer vrouwelijke werknemers werven en dit lukt ze niet. Het is natuurlijk ook zo dat het van twee kanten moet komen. Misschien zijn er überhaupt al niet zo veel vrouwen die in de tech-industrie willen werken. En de vrouwen die dit wel willen, zullen zich waarschijnlijk niet zo snel laten afschrikken om hun droom achterna te gaan. Maar denk er eens over na. Het is toch totaal geen warm welkom voor vrouwen als er veel (seksistische) grappen worden gemaakt over hen?

Ook interessant: Inspirerend: deze onderneemster begon een rijschool voor vrouwen in Egypte

Vrouwen in de tech-industrie

Het wordt gelukkig wel gemakkelijker voor vrouwen om een plekje te veroveren in deze mannenwereld. Vrouwen voelen zich meer op hun gemak als zij naar anderen op kunnen kijken in de rollen waarin ze zichzelf graag zien. Steeds meer bedrijven realiseren zich gelukkig dat ze het op de verkeerde manier aanpakken. Vrouwen kunnen loopbaanbegeleiders vinden die hen kunnen helpen te begrijpen hoe ze zich een weg kunnen banen door de steeds veranderende tech-industrie.

En dat is maar goed ook, want het is toch te gek voor woorden dat vrouwen niet ‘welkom’ zijn? En zelfs voor de vrouwelijke studenten wordt het onnodig moeilijk gemaakt. Het is bizar dat vrouwen die een technische opleiding doen al tijdens hun studie worden afgeschrikt om bij techbedrijven te komen werken.

Meer lezen over vrouwen op de werkvloer?

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Waarom werken er zo weinig vrouwen in de tech-industrie?
Sluiten