Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 17 apr 2019

Nederlandse vrouwen met start-ups delen lijst met seksistische investeerders

Uit onderzoek blijkt dat slechts 1,6 procent (!) van het durfkapitaal in Nederland naar bedrijven gaat met een vrouwelijke oprichter. Een schrikbarend laag nummer. Volgens sommige investeerders komt dit doordat vrouwen niet vaak bij investeringsfondsen aankloppen. Reden genoeg voor Eline Leijten, oprichter van Plugify, om een lijst te introduceren met seksistische investeerders.

Er circuleert nu een lijst met voorbeelden van seksistisch gedrag van mannelijke investeerders onder Nederlandse vrouwen die een start-up hebben opgericht.

Geen investeerders zwart maken

Het is niet de bedoeling de investeerders aan de schandpaal te nagelen. De meldingen zijn anoniem en ook de seksistische investeerders worden niet genoemd, schrijft het FD. Er wordt alleen benoemd of het gaat om een individuele investeerder of een medewerker van een investeringsfonds.

Met de lijst wil Eline Leijten investeerders voornamelijk de ‘ongelijke normen’ voor mannen en vrouwen laten zien. Leijten is de oprichter van Plugify, een boekingsplatform voor artiesten, en kreeg vaak te horen dat vrouwen nou eenmaal minder naar investeringsfondsen stappen.

Lees ook: Dit moet je weten voordat je aan de financiering van je start-up begint

Lijst met voorbeelden seksistisch gedrag

Er staan inmiddels 29 voorbeelden van seksistisch gedrag op de lijst, waarvan de meeste recent zijn. Het gaat vaak om stereotyperende opmerkingen of negatieve uitlatingen over het feit dat de vrouwen moeder zijn.

Denk hierbij aan opmerkingen als: “Werk je echt fulltime nu je een kindje hebt?” en “Jij bent natuurlijk van het pitchen, maar wie kijkt er naar de data?” Ook staan er voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag op de lijst, zoals handtastelijkheid tijdens een zakelijk gesprek.

Hopelijk gaan investeerders door de lijst inzien dat die eerdergenoemde 1,6 procent niet alleen komt door de vrouw zelf…

Meer lezen over geld?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Nederlandse vrouwen met start-ups delen lijst met seksistische investeerders
Sluiten