Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Geld 8 dec 2018

3 vrouwen vertellen precies hoe ze meer zijn gaan verdienen

Anno 2018 is het nog steeds zo dat vrouwen minder verdienen dan mannen. Zoveel vrouwen krijgen niet wat ze daadwerkelijk verdienen. En dat is toch best vreemd? Helaas is dit verschil er nog steeds en tot op de dag van vandaag is er nog niet iets wat naar mijn mening deze kloof kleiner maakt of zelfs vernietigt. Maar er is wel een oplossing.

Wat die oplossing is? Wij vrouwen kunnen zelf gaan onderhandelen om te verdienen wat we waard zijn. En hoe eng dit misschien ook klinkt: het is echt heel belangrijk dat we dit gaan doen! Om je te inspireren zijn hier drie vrouwen die precies vertellen hoe zij meer zijn gaan verdienen.

Onderhandelcoach Merel van der Wouden: zo onderhandel je over je salaris

3 vrouwen die hebben onderhandeld over hun salaris

Helaas moeten we zeggen dat wij vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen. En dat is belachelijk. Maar wat doen we hieraan? Vaak zijn we te bang om voor onszelf op te komen en eigenlijk is dat hartstikke zonde. Want waarom zouden wij niet het recht hebben om te verdienen wat we daadwerkelijk waard zijn?

“Over je eigen gegevens beschikken, maakt je zekerder”

Talia Brienza (24 jaar oud, maar toen de tijd 22) heeft onderhandeld over haar salaris en is 50 procent meer gaan verdienen. Hoe?

“Ik nam contact op met mensen van soortgelijke bedrijven om hun mening te vragen over hoeveel zij dachten dat eerlijk was om te vragen. Ik was best verbaasd over de reacties. Het blijkt namelijk dat zij vonden dat ik 25 procent meer kon vragen dan wat ik in eerste instantie wilde vragen. Ik ben blij dat ik dieper onderzoek heb gedaan. Ik begon het gesprek met mijn baas over een paar weetjes uit mijn onderzoek. Uiteindelijk vroeg hij hoeveel ik wilde. Toen ik dat vertelde zei hij gewoon ‘oké’. Ik ben in het minst geen onderhandelaar, maar ik denk dat het hebben van bewijzen je helpt om je zelfverzekerder te voelen. Sinds m’n loonsverhoging voel ik me een waardevol lid van het team. Ga er gewoon voor, maar zorg ervoor dat je een minimumbedrag hebt dat je bereid bent te accepteren. Als ze je dat niet willen betalen, is het waarschijnlijk het beste om ergens anders werk te gaan zoeken.

“Het is moeilijk om feiten en gelijkheid te bestrijden”

Shelby Monita (31) vond dat zij het recht had om meer te verdienen. Ze moest het alleen ook duidelijk maken voor haar baas. Hoe Shelby dit heeft gedaan?

“In mijn hoofd had ik een lijstje gemaakt met alle redenen waarom ik vond dat ik meer moest verdienen. Feiten zijn feiten voor mij. Allereerst heb ik mijn baas laten weten hoezeer ik m’n werk waardeerde. Daarna heb ik een paar van mijn successen benoemd en complimentjes die hij in ’t verleden heeft gegeven. Ik heb hem trouwens ook laten weten dat ik harder werk dan mijn mannelijke collega (waar hij ook bewust van was) en dat hij alsnog meer verdiende dan ik. Dat vond ik te absurd voor woorden. Voor het minimale werk wat mijn collega deed en het extra werk dat ik deed, vond ik dat ik op z’n minst evenveel zou moeten krijgen. Kom op voor jezelf, omdat niemand anders dat zal doen. Gebruik al je vastberadenheid en vertrouw op jezelf dat je jouw punt over kunt brengen.”

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen – dit is waarom

“Ken je waarde en demonstreer het”

Sucely Duran (26) was nog maar net afgestudeerd toen ze begon aan haar nieuwe baan. Al snel kwam ze erachter dat ze niet genoeg geld verdiende om haar uitgaven te dekken.

“Mijn gezin en ik hadden het financieel moeilijk. Ik heb vanaf het begin al aangegeven bij m’n manager dat ik wilde groeien in het bedrijf. Tijdens mijn proefperiode van 90 dagen heb ik ervoor gezorgd dat ik mijn beste beentje voorzette en mijn managers merkten mij en mijn prestaties op. Uiteindelijk durfde ik te vragen om meer geld. Ik was eerlijk tegen mijn manager en vertelde haar dat het niet genoeg voor me zou zijn, vooral omdat ik zoveel financiële verantwoordelijkheden had. Ik was echt blij dat ze me begreep. Als je een “Can do” -houding hebt, kom je ver. Ken je waarde en demonstreer het.

Meer lezen over je salaris?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
3 vrouwen vertellen precies hoe ze meer zijn gaan verdienen
Sluiten