Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Nieuws 17 mrt 2021

Onderzoek: vrouwen komen campagnebeloftes beter na

Het is weer tijd om te stemmen! Inmiddels heb je vast al besloten op welke partij je gaat stemmen. Maar heb je er al bij stilgestaan of je op een vrouw of een man zal stemmen? Er is namelijk een onderzoek dat je misschien nog een reden geeft om op een vrouw te stemmen. De studie van Rice University laat zien dat regeringen met veel vrouwen eerder hun campagnebeloftes nakomen.

In het onderzoek werd niet alleen Nederland onder de loep genomen, maar ook 12 andere westerse landen: Bulgarije, Canada, Duitsland, Ierland, Italië, Oostenrijk, Portugal, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden.

Op een vrouw stemmen?

Food for thought dus, voordat je vandaag in dat stemhokje stapt. Het kan nóg een reden zijn om op een vrouw te stemmen. Want zoals we uitlegden in onderstaande Instagram-post komt het de kwaliteit van de beslissingen die de Tweede Kamer maakt alleen maar ten goede als er meer vrouwen in de politiek zijn.

Dat komt omdat vrouwen nou eenmaal anders tegen bepaalde zaken aankijken. Zaken die voor vrouwen vaak belangrijk zijn. Zou een Tweede Kamer vol met mannen bijvoorbeeld de beste keuze kunnen maken over de vraag of de anticonceptiepil moet worden opgenomen in het basispakket?

Meer vrouwen in de Tweede Kamer

Op dit moment is slechts 31 procent van de Tweede Kamerleden vrouw. Vind jij het belangrijk dat er meer vrouwen in de Tweede Kamer komen? Let dan goed op of je ‘slim’ stemt. Door automatisch op de eerste vrouw in de lijst te stemmen, heb je namelijk niet dit resultaat. Deze vrouw komt door haar hoge positie sowieso al in de Tweede Kamer terecht.

In plaats daarvan kun je het best op een vrouw lager in de lijst stemmen. Als zij genoeg voorkeursstemmen krijgt, kan het zomaar gebeuren dat zij in de Tweede Kamer terechtkomt. Via de website Stem Op Een Vrouw kun je met een handige tool zien op wie jij het best kunt stemmen aan de hand van de peilingen.

This goes without saying, maar stem niet zomaar op de vrouw die daaruit rolt. Kijk alsnog of haar standpunten overeenkomen met die van jou! En onthoud: of je nou op een vrouw gaat stemmen of niet, het belangrijkste is dat je jouw stem laat horen.

De vrouwelijke tegenhanger van LinkedIn wil rolmodellen zichtbaar en toegankelijk maken

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Onderzoek: vrouwen komen campagnebeloftes beter na
Sluiten