Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 12 dec 2018

Films met vrouwen in de hoofdrol leveren meer geld op

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht (door Hollywood), willen wij graag vrouwen in de hoofdrol zien. Ten minste, dat laat een nieuw onderzoek in opdracht van de organisatie Time’s Up zien. Studio’s moeten opletten, want films met een vrouw in de hoofdrol blijken meer geld in het laatje te brengen.

In het onderzoek werd gekeken naar de 350 films die wereldwijd het meeste geld opbrachten tussen januari 2014 en december 2017. Van die 350 waren er 105 met een vrouw in de hoofdrol en 245 met een man. Wat bleek? Of de film nou een klein, medium of groot budget had, ze leverden altijd meer op als een vrouw de hoofdrol speelde.

vrouwen, hoofdrol, hoofdrolspeelster, gal gadot, wonder woman

Dat is bijzonder, omdat tot voor kort bijna altijd werd gekozen voor een man in de hoofdrol, omdat dat ‘zou zijn wat het publiek wil’. In Hollywood wordt gedacht dat een film met een vrouwelijke hoofdrolspeelster minder geld oplevert. Dit onderzoek laat zien dat dit dus niet waar is.

De Bechdel test

Het onderzoek keek ook hoeveel films er slaagden voor de Bechdel test. Deze is bedacht door striptekenaar Alison Bechdel en kijkt of een film twee vrouwen laat zien die praten over wat anders dan een man. Je zou denken: dat is geen hoge lat om te slagen. Maar, houd je vast: 40 procent van de films slaagde niet.

Hopelijk kijken de studio’s naar dit onderzoek, want ook de films die wel slaagden voor de Bechdel test scoorden beter dan de films die dat niet deden. De films die meer dan 100 miljoen dollar kostten om te maken, leverden bijvoorbeeld 618 miljoen dollar op als ze de test met en vlag en wimpel haalden. De films die dat niet deden leverden ‘maar’ 413 miljoen dollar op.

vrouwen, hoofdrol, hoofdrolspeelster, gal gadot, wonder woman

Het onderzoek is bewijs dat we eens wat anders willen zien dan de standaardfilm met een mannelijke (witte) held.

Meer lezen over girl power?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Films met vrouwen in de hoofdrol leveren meer geld op
Sluiten