Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Nieuws 18 okt 2020

Waarom vrouwen harder worden geraakt dan mannen door de coronacrisis

Werkelijk iedereen wordt getroffen door de coronacrisis: van ondernemers die hun deuren gesloten moeten houden tot de oudere generatie die vreest voor hun leven. Maar er is een groep die minder zichtbaar slachtoffer is van de pandemie. Vrouwen worden op het gebied van werk en carrière hard getroffen door corona, waardoor de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt vergroot.

Zo moeten vrouwen om meerdere redenen relatief meer arbeidsuren inleveren dan mannen tijdens deze crisis. Waar komt dit door?

Genderongelijkheid neemt door corona toe

Hoogleraar Tanja van der Lippe van de Universiteit Utrecht bevestigde in juni al aan EenVandaag dat genderongelijkheid door de coronacrisis toeneemt. “We zien wereldwijd de eerste surveys terugkomen en die laten overal hetzelfde beeld zien.”

Dat vrouwen meer arbeidsuren inleveren, komt onder andere doordat sectoren waar veel vrouwen werken (retail, horeca) hard geraakt zijn tijdens de coronacrisis. In mei werd al duidelijk dat de ontslaggolf door de coronacrisis vrouwen harder treft dan mannen.

Analisten van de Amerikaanse zakenbank Citigroup verwachten dat er wereldwijd ongeveer 44 miljoen mensen zullen zijn die hun baan kwijtraken door deze crisis. Maar houd je vast: van die groep zijn er 31 miljoen vrouw en maar 13 miljoen man.

Vrouwen zijn vaak de primaire verzorgers

Hoogleraar van der Lippe heeft nog een tweede verklaring die ze deelt met EenVandaag: “We zien dat vrouwen meer zijn gaan zorgen. Dat doen ze sowieso al meer dan mannen, maar dat zijn ze in de crisis nog meer gaan doen.”

Volgens een recent rapport van de Verenigde Naties deden moeders al voor de pandemie 2,6 keer zoveel onbetaald werk (zorgen voor de kinderen en het huishouden) als hun heteroseksuele partners. Deze situatie is door corona alleen maar verergerd, schrijft The Guardian.

Dat is niet iets wat persé alleen voor deze crisis geldt, ook bij eerdere crisissen was dit het geval. “Juist in tijde van een crisis zien we dat vrouwen toch eerder het onderspit moeten delven. De bestaande, traditionele rolverdeling wordt versterkt”, legt Van der Lippe uit aan EenVandaag. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat bij twee thuiswerkende ouders de zorg vaak in grotere mate bij de moeder ligt.

Uit een nieuw Amerikaans-Canadees onderzoek blijkt dan ook dat één op de vier vrouwen overweegt ontslag te nemen, hun uren te verminderen of hun werk terug te schroeven vanwege corona. Voor het onderzoek werden meer dan 40.000 werknemers van 47 bedrijven in de VS en Canada ondervraagd.

Tegenslag voor gelijkheid mannen en vrouwen

Duurt de pandemie nog lang en gaan vrouwen op grote schaal door met het terugschakelen in hun loopbaan? Dan is dit slecht nieuws voor de vooruitgang die de laatste jaren is geboekt op het gebied van gelijkheid. Ook op de hoogste levels van bedrijven. We zien nét vrouwen terecht komen op management en C-posities. Sinds de start van het jaarlijkse Amerikaans-Canadese onderzoek in 2015 nam het aandeel van vrouwen met 22 procent toe op die C-posities.

Maar uit het rapport van dit jaar blijkt dat ook die vrouwen hard zijn geraakt door de pandemie. Zo is de kans anderhalf keer groter voor vrouwen om een burn-out te krijgen dan mannen in dezelfde posities. Volgens het rapport heeft dit twee oorzaken. Ten eerste moeten vrouwen vaak aan hogere prestatienormen voldoen dan mannen. Op hoog niveau krijgen deze vrouwen te maken met meer kritiek en een harder oordeel. Maar dat niet alleen: ze nemen ook eerder de schuld op zich voor het falen. Samen is dat het perfecte recept voor een burn-out.

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom vrouwen harder worden geraakt dan mannen door de coronacrisis
Sluiten