Nederlandse vrouwen werken bijna 3 weken per jaar gratis

Jep, dat lees je goed. Dat vrouwen bijna 3 weken per jaar gratis werken, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek 2019 van Intermediair in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, uitgevoerd onder 44.000 Nederlanders. We nemen je mee in de resultaten.

De business school ondervroeg zowel mannen en vrouwen over verschillende onderwerpen met betrekking tot de werkvloer.

Vrouwen vs. mannen: gratis werk

De titel van dit bericht is natuurlijk best shocking: vrouwen leveren blijkbaar bijna 3 weken per jaar gratis werk. Dat zit zo: gemiddeld werken vrouwen 32 uur per week, maar in het onderzoek geven zij aan dat ze in de praktijk 2 uur per week extra werken.

Als je dat optelt, kom je op jaarbasis al gauw aan bijna 3 weken extra geleverd werk. Mannen daarentegen houden zich strikter aan de afspraken en leveren minder gratis geleverd werk.

Loonkloof

Dan is er natuurlijk ook nog de alom bekende loonkloof die ook in 2019 nog steeds de realiteit blijkt te zijn. In dit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen gemiddeld 5000 per jaar minder verdienen dan mannen.

Het frappante daaraan? Hoe hoger de opleidingsgraad, hoe groter het verschil wordt. Om je een idee te geven: bij WO-diploma’s kan dit verschil zelfs oplopen tot 12000 euro in het nadeel van de vrouw.

Vrouwen vs. mannen: leidinggeven

Een derde interessante bevinding uit het onderzoek richt zich op leidinggeven. Hoewel het aantal leidinggevende Nederlanders de afgelopen twee jaar is gegroeid, is er een duidelijk geslachtsverschil op te merken.

Bij werkende vrouwen heeft een op vijf een leidinggevende rol, bij mannen is dit een op drie. Het ziet er dus naar uit dat gelijke kansen aan de top nog lang geen sprake is. Wel is het zo dat zowel mannen als vrouwen de voorkeur hebben voor een mannelijke manager.

Et voilà: hiermee heb je weer een goed beeld van de stand van zaken op de werkvloer. Er is nog werk aan de winkel, maar bij WorkJuice zijn we toch ook hoopvol dat gelijke kansen tussen beide geslachten binnenkort écht de realiteit gaan zijn.

Meer over vrouwen op de werkvloer?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Nederlandse vrouwen werken bijna 3 weken per jaar gratis
Sluiten