Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 30 sep 2020

Waarom vrouwen elkaar moeten steunen in plaats van te concurreren

We hebben het vaak over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Maar als we echt iets willen veranderen, moeten we beginnen bij onszelf. Gelijkheid begint door elkaar te behandelen als gelijken. We zouden elkaar moeten steunen, in plaats van constant te concurreren.

Dit is waarom het zo belangrijk is dat vrouwen elkaar helpen, en hoe je dat dan doet.

Stereotype

Natuurlijk is het gemene concurreren ook een hardnekkig stereotype, ondersteund door het beeld wat Hollywood van ons schetst. Het is echt niet zo dat er een bitch fight ontstaat als je allemaal vrouwen bij elkaar zet. Maar vrouwen roddelen nou eenmaal eerder en zullen eerder iets gemeens zeggen achter iemands rug om.

Net als mannen kunnen we jaloers zijn op andermans succes, maar van een man zal je nooit zeggen dat ‘ie vast de baas heeft genaaid. Een vrouwelijke manager kan niet altijd leuk en gezellig zijn, maar moet ook gewoon haar werk doen. Maar als een man wat harder overkomt, zou je nooit zeggen dat het een bitch is. We hebben andere verwachtingen van vrouwen dan van mannen. Ja, ook wij zelf.

We vergelijken onszelf met andere vrouwen

Dat concurreren komt onder andere doordat we onszelf waarderen aan de hand van het beeld dat we van anderen hebben. Uit onderzoek is gebleken dat we naar anderen kijken of we beter of minder zijn op het gebied van werk, schoonheid en relaties. Vaak voelen we ons dan minder. We zien immers voornamelijk de beste kanten van de vrouwen om ons heen. Als je ervoor kiest jezelf niet te vergelijken met andere vrouwen, steun je niet alleen andere vrouwen, maar ook jezelf.  Stoppen met vergelijken helpt in de eerste plaats je eigen gemoedstoestand.

Andersmans geluk en succes gaat niet ten koste van dat van jou. Wat het beste is voor een ander, hoeft niet het beste te zijn voor jou. Bovendien ben jij degene die in slecht daglicht wordt gezet als je roddelt, niet degene over wie je wat naars zegt. Hoe meer jij anderen aanmoedigt, hoe meer ze dat ook bij jou zullen doen.

Hoe steun je andere vrouwen dan?

Dat steunen hoeft echt niet moeilijk of groots te zijn. Brengt een vrouw een goed punt naar voren in een meeting, maar wordt daaroverheen geluld? Zeg dan iets als: “Zoals zij al zei, is het slim om…”. Het is een idee dat Michelle Obama doorvoerde in het Witte Huis om vrouwen te ondersteunen. Vaak worden voorstellen van vrouwen namelijk niet gehoord, of doet een man (onbewust) net alsof het zijn idee is.

Heb je een vrouwelijke collega die wat minder uitgesproken is? Dan kun je haar helpen in een vergadering door iets te zeggen als: “Volgens mij weet jij ook veel van dit onderwerp. Hoe denk jij hierover?” Maar niet alleen op de traditionele werkvloer kunnen we elkaar steunen. Vrouwelijke ondernemers kunnen elkaar zeker helpen door bijvoorbeeld gebruik te maken van elkaars netwerk. Vraagt iemand of je nog een goede fotograaf/notaris/consultant/etc. weet? Denk dan eerst aan een vrouw.

Onbewust competenter

Uit onderzoek na onderzoek blijkt: we vinden mannen onbewust competenter. In een Zweeds onderzoek kreeg een proefschrift met een mannennaam erboven een 8. Je voelt de bui al hangen: hetzelfde proefschrift met een vrouwennaam erboven kreeg een 6. We schuiven vaker een man dan een vrouw naar voren.

Tijd voor verandering dus, door bewust de vrouwen in onze omgeving te steunen. Zoals Sheryl Sandberg, de COO van Facebook, al zei: “Als vrouwen samenwerken, bereiken we geweldige dingen.”

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Waarom vrouwen elkaar moeten steunen in plaats van te concurreren
Sluiten