Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Carrière 31 okt 2018

Bedrijven met vrouwen in het bestuur zijn beter voor het milieu

Vrouwen in hoge functies zijn belangrijk op de werkvloer. Dat horen we vaker. Ook dat het lastig is om dit te bereiken. Toch zijn er al een hoop organisaties goed op weg. Waarom is het zo belangrijk dat vrouwen bestuursfuncties bekleden?

Helaas zijn we in Nederland nog niet zo ver dat elk bedrijf minimaal 30 procent vrouwen in het bestuur heeft, leert de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2017 ons. Er worden nog steeds te weinig vrouwen voor bestuursfuncties gekozen. Dat is zonde, want bedrijven met vrouwen in het bestuur hebben veel te bieden.

Vrouwen in het bestuur voor een beter milieu

Een recent onderzoek (waarin 1900 case studies werden onderzocht) dat is uitgevoerd in Australië laat zien dat bedrijven met meer vrouwen in topfuncties zich vaker houden aan de milieuwetgeving en zich bewuster zijn van het beschermen van het milieu.

Meer compassie

Ook hebben mannen en vrouwen andere ethische standaarden. Mannen zijn over het algemeen geneigd om meer machtsgeoriënteerd te zijn. Vrouwelijke leiders ontfermen zich meer over het personeel en hebben over het algemeen een groter mededogen en zorg voor het personeel.

Vrouwen in het bestuur kunnen daardoor ook een goede rol spelen bij het maken van keuzes op het gebied van milieu. Ze kunnen ervoor zorgen dat bedrijven rekening houden met het welzijn van lokale communities.

Wow: in IJsland is het nu illegaal om vrouwen minder te betalen

Een ander perspectief op tafel

Last but not least toonde het onderzoek aan dat vrouwen in topfuncties ervoor zorgen dat er een ander perspectief op tafel komt tijdens discussies en het maken van beslissingen. Ze komen met meer verschillende alternatieven als antwoord op vraagstukken.

Vrouwen aan de top

Wereldwijd zijn vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd in bestuursfuncties. Gelukkig was Noorwegen tien jaar geleden (!) al het eerste land dat bedrijven aanstelde om minimaal 40 procent van de bestuursfuncties door vrouwen te laten vervullen. Vele Europese landen volgden.

Vrouwen op de arbeidsmarkt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Bedrijven met vrouwen in het bestuur zijn beter voor het milieu
Sluiten