Waarom veel vrouwen in je netwerk hebben het beste is wat je voor je carrière kunt doen

Dat vrouwen aan een serieuze opmars bezig zijn staat buiten kijf. Toch worden we af en toe nog eens geconfronteerd met teleurstellende cijfers. We zijn bijvoorbeeld nog steeds erg ondervertegenwoordigd in leiderschapsposities. Daar worden we niet bepaald blij van. Wél blij worden we van het nieuws dat we méér kans hebben op een leiderschapsfunctie wanneer we kunnen rekenen op de steun van een groepje vrouwen in onze sociale kring.

Je leest het goed. De weg naar een leidinggevende functie (als vrouw) is niet het hebben van bossy karaktertrekjes of een oneindig aantal diploma’s, wél is het de steun van andere vrouwen.

Lees ook: Waarom vrouwen elkaar moeten steunen in plaats van te concurreren

Netwerk bepaalt kans op leidinggeven

Dit bleek uit een recente universitaire studie. De onderzoekers onderzochten hoe sociale netwerken gelinkt zijn aan leiderschapsposities. Uit een groep van 700 businessschool-studenten bleek dat dames met een ruim sociaal netwerk dat voornamelijk bestaat uit vrouwen 2,5 keer meer kans hebben om later in een leidinggevende positie geplaatst te worden dan vrouwen met een mannelijk sociaal netwerk. 2,5!

Bij mannen zit het zo

Bij mannen maakt het minder uit welk geslacht dominerend is in hun sociale kringen. Wel geldt bij mannen dat een groter sociaal netwerk (ongeacht de man-vrouw verdeling) voor een grotere kans op een leiderschapspositie zorgt.

Verklaring?

De onderzoekers vinden het moeilijk om een specifieke verklaring te geven voor dit fenomeen. Ze suggereren dat dames die omringd zijn met vrouwen specifieke informatie van hen krijgen die van nut is tijdens het bekleden van een leiderschapspositie.

Bottom-line? Omring je met een groep van empowering women die je steunen en bij wie je altijd terecht kan. Je hebt ze blijkbaar harder nodig dan je denkt!

Meer lezen over girl power?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Waarom veel vrouwen in je netwerk hebben het beste is wat je voor je carrière kunt doen
Sluiten