Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 9 mrt 2020

Vrouwelijke kunstenaars in de spotlight bij vrijmibo in het Van Gogh Museum

Zeg eens eerlijk: hoeveel vrouwelijke kunstenaars kun jij opnoemen? Tot niet zo heel lang geleden werden vrouwen amper serieus genomen in de kunstwereld. Ook voor de 21e eeuw zijn er genoeg vrouwen geweest met artistieke ambities. Eeuwenlang werd aangenomen dat vrouwen niet op hetzelfde niveau kunnen komen als mannelijke kunstenaars.

Maar inmiddels weten we wel beter toch? Dat zou je denken, maar uit een onderzoek dat vorig jaar is gepubliceerd, blijkt dat slechts 13 procent van de collectie op zaal in acht musea het werk van een vrouw is. Op vrijdag 13 maart onderzoeken Vincent op Vrijdag en The TittyMag wat het betekent om een vrouwelijke kunstenaar te zijn in de kunstscéne.

Het programma

Tijdens deze vrijmibo in het Van Gogh Museum worden vrouwelijke kunstenaars van de In the Picture tentoonstelling in de spotlight gezet en worden er vraagtekens geplaatst bij de vertegenwoordiging van vrouwen in de kunst.

Lees ook: 7 vrouwen die niet in de geschiedenisboeken staan, maar daar wel thuishoren

Ook staan schrijvers en sprekers op de zeepkist om hun literaire voordracht te delen bij hun favoriete vrouwelijke portret. Tijdens de avond zal je van deze vrouwelijke woordkunstenaars horen:

  • journalist en spreker Milou Deelen;
  • schrijfster Tatjana Almuli;
  • journalist Samya Hafsaoui;
  • creative, speaker & equality activist Sioejeng Tsao.

Ook tof: illustratoren hebben een feministische remake gemaakt van enkele portretten. Die illustratoren zijn:

  • visual artist Gerdien van Halteren;
  • illustrator Lizzy Pikaar;
  • illustrator Rhaida el Touny;
  • kunstenaar en schrijfster Tessel ten Zweege;
  • illustrator Sella Molenaar.

Daar houdt het niet bij op: Nathifa Efia zal zorgen voor fijne deuntjes en queer rapduo LIONSTORM voor een live performance. Ga je liever het gesprek aan? Ga dan vooral eens langs bij Heske ten Kate, die je misschien wel kent van de podcast Naakt op een Kleedje, voor een goed gesprek over vrouwelijke kunstenaars.

Wil jij je weekend starten in het Van Gogh Museum bij Vincent op Vrijdag x The TittyMag? Kaartjes zijn te koop via de website van het museum. Met een begintijd van 19:00 uur weet je zeker dat je niets mist van het toffe programma. De prijs van een ticket is 19 euro. Studenten kunnen voor een tientje naar binnen.

Dit vind je misschien ook interessant: Even voorstellen: onze nieuwe columniste Cathelijne Blok, chief van The TittyMag

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Vrouwelijke kunstenaars in de spotlight bij vrijmibo in het Van Gogh Museum
Sluiten