Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mindset 6 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Vroeg opstaan, is dat nou wel of geen goed idee?

Februari was ‘CEO-maand’ voor WorkJuice’ hoofdredacteur Tessa: elke week leefde ze volgens de routine van een andere CEO. Wat daar vaak bij hoorde? Vroeg opstaan. Richard Branson, oprichter van Virgin, staat bijvoorbeeld elke dag om 5 uur op om te sporten en datzelfde geldt voor Anna Wintour. Vroeg opstaan wordt door velen de hemel ingeprezen als dé sleutel tot meer produciviteit, maar klopt dat eigenlijk wel?

Er zouden tientallen voordelen zitten aan je wekker zetten op de meest onchristelijke tijdstippen. Je zou ’s ochtends meer werk verzetten én het is fijn om dingen te doen zonder afleiding van mails of andere meldingen. Dat laatste klopt natuurlijk, maar de productiviteit valt te betwisten, schrijft BBC.

Vroeg opstaan zorgt voor succes?

Laten we eens naar de studies kijken. BBC haalt een onderzoek uit 2010 aan, gehouden door bioloog Christoph Randler met 367 studenten als respondenten. Hij vroeg hen niet alleen op welk moment van de dag ze het meest productief waren, maar ook hoe proactief ze waren in bepaalde situaties en in hoeverre ze bijvoorbeeld hun doelen nastreefden.

LEES OOK: Tuesday Talks: waarom het geheim van succes het stellen van de juiste doelen is

Wat bleek: studenten die aangaven een ochtendmens te zijn, waren over het algemeen ook proactiever – en dat is een belangrijke eigenschap voor succes in je carrière. Bovendien heb je als ochtendmens toevallig het geluk dat je leeft volgens het ritme van het school- dan wel bedrijfsleven; avondmensen kunnen immers lang niet altijd ’s avonds studeren of werken. Ochtendmensen zouden het dus beter doen op school en daardoor ook betere banen krijgen.

Maar let wel: uit het onderzoek komt dus proactiviteit deels samenhangt vroeg opstaan, maar niet dat vroeg opstaan er ook meteen voor zorgt dat je persoonlijkheid verandert. Dat zou dus een onjuiste conclusie zijn.

De negatieve effecten

Dat het niet per se positieve effecten heeft om vroeg uit de veren te zijn, is dus al één reden om gewoon in bed te blijven liggen als je ’s ochtends toch niet productief bent, maar we hebben nog een andere: het kan voor avondmensen zelfs negatieve effecten hebben. Om Tessa’s ervaringen van haar week als Richard Branson even te quoten:

“Waar ik ‘s ochtends nog vrolijk zei dat ik niks merkte van het vroege opstaan, stortte ik om drie uur ‘s middags helemaal in. Ik kreeg bijna geen woord meer uit mijn vingers (ik schrijf natuurlijk artikelen) en als ik vloer bedoelde, typte ik muur. Bovendien het had niet alleen invloed op mijn energie. Ik had totaal geen concentratie, had constant honger als een paard, had opgezwollen ogen en kon de hele week wel janken.” Niet per se wat je wilt bereiken, toch?

Hoe fijn het ook is als je een ochtendmens bent, er zijn genoeg onderzoeken die uitwijzen dat je daar zelf misschien niet zoveel invloed op hebt, maar het vooral je genen zijn die dat bepalen. En als je een avondmens bent, is het alleen maar zonde als je je productiviteit verpest door vroeg te gaan slapen omdat een CEO dat toevallig doet. O, en het is nog ongezonder om laat naar bed te gaan maar wel vroeg op te staan, waardoor je te weinig slaapt.

Lees ook: Genoeg slaap is het beste wat je voor je gezondheid kan doen

Goed nieuws voor avondmensen

Productiviteit verschilt dus per persoon, en vroeg opstaan is helaas niet voor iedereen de truc om de snelheid waarmee je to do’s afvinkt te boosten. Weet je niet zo goed hoe het bij jou zit? Het kan helpen om in je vakantie bijvoorbeeld op te letten wanneer je uit jezelf in slaap valt en wakker wordt. Probeer te luisteren naar je lichaam en je schema daarop aan te passen.

En ja, je kunt weliswaar even proberen of je productiever wordt van vroeg opstaan (het liefst in de zomer, als je wakker kunt worden met natuurlijk licht), maar werkt het niet, laat het idee dan ook gewoon varen. Een troost uit weer andere onderzoeken: avondmensen zijn misschien minder proactief, maar wel vaak slimmer, creatiever en grappiger.

Gelukkig zijn er ook CEO’s die níet zo vroeg opstaan:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

BBC

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Vroeg opstaan, is dat nou wel of geen goed idee?
Sluiten