Tessa Ham
Tessa Ham Geld 2 sep 2020

Waarom je beter vandaag dan morgen kan beginnen met beleggen

Beleggen klinkt spannend. Veel mensen hebben er wel eens over nagedacht, maar schuiven de keuze om écht te beginnen voor zich uit. Dat is zonde, want alhoewel het woord ‘indexfonds’ misschien nog als een ver van je bed-show klinkt, is het helemaal niet zo spannend en ingewikkeld als het lijkt. Bovendien zorgt het uitstelgedrag ervoor dat je geld misloopt. Hoe jonger je namelijk begint met beleggen, des te groter het bedrag door het rente-op-rente-effect later waarschijnlijk zal zijn.

Het wat? Geen zorgen, we leggen je uit waarom je beter vandaag dan morgen kan beginnen met beleggen.

Rente-op-rente-effect voor je laten werken

Let op: we hebben het in dit artikel over lange termijn beleggen. Dus niet het beleggen wat je vaak in films en series ziet, waarbij mannen in pakken bijvoorbeeld gaan voorspellen dat een bepaald aandeel binnen korte tijd zal gaan stijgen. Zij willen snel geld verdienen. Bij beleggen op de lange termijn, laat je de tijd (oftewel: het rente-op-rente-effect) voor je werken en heb je bijvoorbeeld op je oude dag een mooi bedrag bij elkaar belegd.

Daarbij geldt: hoe eerder je begint, des te meer geld je dat hoogstwaarschijnlijk zal opleveren. Dat zit zo: je kunt dan eerder profiteren van het rente-op-rente-effect (ook wel het rendement-op-rendement-effect genoemd). Als je rendement ontvangt over je beleggingen en dat niet opneemt, ontvang je over dat rendement ook weer rendement. Hierdoor kan je belegde geld op de lange termijn exponentieel groeien.

Lees ook: Beginnen met beleggen? Deze uitleg helpt je op weg

Een voorbeeld

Nog niet helemaal duidelijk? Op de blog van de app Peaks vinden we een mooi voorbeeld van hoeveel geld het kan opleveren als je vroeg begint. Bij deze app beleg je met je wisselgeld (kleine bedragen dus) en wordt beleggen easy peasy. Je kiest namelijk uit één van de vier portfolio’s van Peak (van ‘veilig’ tot ‘meer risico’) en verder hoef je geen kennis te hebben over beleggen. Ideaal voor als je beleggen een beetje spannend vindt en je je teen in het water wil dippen voordat je er helemaal in springt.

Peaks rekende uit hoeveel je maandelijks moet inleggen om op je 65e een half miljoen te hebben belegd. Bij de berekening gaan ze uit van een gemiddeld rendement van 6,5 procent en hebben ze de kosten voor het beleggen al meegenomen. Als je op je 55e begint en dus maar tien jaar hebt om die €500.000 te beleggen, zou je bij een rendement van 6,5 procent elke maand 3.119 euro moeten inleggen.

Begin je 10 jaar eerder, op je 45e? Dan hoef je nog maar 1.142 euro in te leggen elke maand. Op je 35e neemt dat bedrag alweer af tot 544 euro per maand. Begin je vroeg, als je 25 jaar bent? Dan hoef je door het rente-op-rente-effect elke maand ‘maar’ 285 euro in te leggen.

Lees ook: Tessa’s beleggingsavonturen: mijn eerste voorzichtige stapjes als belegger met Peaks

De voordelen van vroeg beginnen met beleggen

Eerder beginnen heeft dan ook twee grote voordelen. Allereerst is het niet echt realistisch dat je op je 55e elke maand 3.119 euro kan of wil inleggen. Bovendien moet je dan een veel groter bedrag zelf inleggen om op die halve miljoen uit te komen. Als je op je 25e begint, heb je op je 65e zelf 136.800 euro ingelegd. Begin je op je 55e, dan heb je zelf 374.280 euro ingelegd om die half miljoen bij elkaar te krijgen.

Kortom: door het sneeuwbaleffect scheelt dat een hoop. Het is dan ook niet voor niets dat Albert Einstein het rente-op-rente-effect het achtste wereldwonder noemde.

Op het juiste moment beginnen?

Oké, dat je vroeg moet beginnen met beleggen is nu duidelijk. Maar waarom kan je dan beter vandaag beginnen dan morgen? Moet je als je belegt niet het juiste moment afwachten op de beurs? Je wil niet net op het verkeerde moment instappen en zo je geld verliezen. Op zich klopt het dat je het best kan instappen als de koersen laag staan. Toch is het heel lastig om in dit in te schatten, en zelfs experts vinden het lastig om dit te voorspellen.

Hoe los je dit op? Door periodiek te beleggen. Door elke maand een bedrag in te leggen in plaats van eenmalig een groot bedrag, spreid je het risico dat je op een verkeerd moment begint. Soms koop je dus als de koersen wat hoger staan, maar omdat je ook koopt als de koersen wat lager staan, maakt dat niet uit.

Als je er al langer over nadenkt om te gaan beginnen met beleggen, je zeker weet dat je het wil, en je hebt ingelezen over hoe het allemaal precies werkt, is er maar één juist moment om te starten. Stel het niet langer uit, begin vandaag.

Lees ook: 7 tips voor iedereen die wil gaan beginnen met beleggen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Waarom je beter vandaag dan morgen kan beginnen met beleggen
Sluiten