Vrienden op werk hebben maakt je gezonder én productiever

Je ziet je collega’s acht uur per dag, meer tijd dan je met jouw vrienden, familie en zelfs je vriend(in) doorbrengt. Je kunt ze dus beter te vriend houden. Vrienden op werk hebben is namelijk niet alleen goed voor de gezelligheid, maar ook voor je gezondheid en productiviteit.

Er zitten volgens de wetenschap een hoop voordelen aan het hebben van vrienden op je werk.

Je verricht beter werk

Als je vrienden bent met een collega, ben je bereid wat voor diegene te doen, zonder dat je er iets voor terug hoeft te krijgen. Je verricht beter werk omdat je elkaar helpt en ondersteunt, zonder een wederdienst te verwachten.

Dat je meer kletst is echt niet erg. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, ben je met bevriende collega’s juist productiever. Vrienden praten inderdaad meer met elkaar, maar uit onderzoek blijkt dat je het niet over de film van gisteravond hebt, maar over waar je op dat moment mee bezig bent. Hoe meer informatie je uitwisselt, hoe beter je werk ervan wordt.

Je voelt je meer betrokken bij het bedrijf

50 procent van de werknemers met een beste vriend(in) op werk zegt dat hij/zij een sterke band heeft met het bedrijf. De betrokkenheid bij mensen met vrienden op werk is 35 procent hoger. Dit betekent dat jij eerder een stapje harder doet voor het bedrijf waar je werkt.

Je vraagt eerder advies

Als je vrienden bent met je collega’s, durf je eerder advies te vragen. Daar wordt je werk natuurlijk alleen maar beter van. Je bent minder bang dat je dom overkomt. Ook met feedback is het beter om vrienden te zijn: die zijn namelijk eerlijker.

Goed voor je gezondheid

Oké, je werk wordt dus beter van het feit dat jij bevriend bent met je collega’s. Maar daar blijft het niet bij. Het is ook gewoon goed voor je gezondheid. Gevoelens van eenzaamheid vergroten de kans op een vroegtijdige dood met 26 procent. Ook als je je niet eenzaam voelt, is het hebben van bevriende collega’s goed voor je gezondheid. Je hebt dan namelijk minder stress, wat je gezondheid natuurlijk alleen maar ten goede komt.

Je wordt er gelukkiger van

Niet geheel onbelangrijk: vrienden zijn met collega’s maakt je ook gelukkiger op het werk. 70 procent van de werknemers vinden dat vriendschappen op het werk cruciaal zijn voor een gelukkig ‘werkleven’.

Meer lezen?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Vrienden op werk hebben maakt je gezonder én productiever
Sluiten