Zo beantwoord je gekke vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek weet je nooit wat voor vragen je potentiële werkgever aan je gaat stellen. Wist je dat maar, dan had je je goed kunnen voorbereiden en dat had zo’n gesprek veel makkelijker gemaakt. Ondanks dat we géén gedachtes kunnen lezen, zijn er wel een paar vragen die je kunt verwachten tijdens je sollicitatie.

Eerder schreven we al een artikel op WorkJuice over welke vragen je kunt verwachten tijdens je sollicitatiegesprek. Een goed begin is het halve werk toch? Dus met de juiste voorbereiding weet jij precies hoe je moet antwoorden op deze veel voorkomende vragen.

De meest voorkomende vragen tijdens een sollicitatie

Oké, nu je dus weet welke vragen je waarschijnlijk kunt gaan verwachten, kun je ook een antwoord voorbereiden.

Op deze vragen hoef je geen antwoord te geven tijdens een sollicitatiegesprek

Zo beantwoordt je vragen tijdens je sollicitatiegesprek

Zorg ervoor dat je niet op elke vraag al een kant-en-klaar antwoord hebt. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om je een beetje voor te bereiden voor de vragen die jij kunt verwachten. Houd in je achterhoofd wel dat achter elke vraag een strategie zit en dat je dus goed moet nadenken voordat je antwoordt.

Meestal weten we wel wat we moeten antwoorden op de vragen die vaker gesteld worden. Maar soms worden er vragen gesteld tijdens een sollicitatiegesprek waar je totaal niet op voorbereid was. Bijvoorbeeld: “Als je een dier zou zijn, welk dier had je dan willen zijn?” En ja, er zit echt een logische strategie achter deze vraag. Dit is hoe je moet antwoorden op zulke vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Als je een dier zou zijn, welk dier had je dan willen zijn?

Willekeurige persoonlijkheidsvragen komen regelmatig in een sollicitatie voorbij. In principe is er ook geen goed of fout antwoord op deze vraag en wil een werkgever gewoon zien hoe je op zo’n vraag reageert. Maar je krijgt wel bonuspunten als je antwoord jouw sterke punten of persoonlijkheid naar voren laat komen. Gun jezelf wat denktijd. Begin je antwoord daarom met “Zo, dat is een goede vraag. Ik zou zeggen dat ik…”

Hoeveel tennisballen zou je in een limousine krijgen?

Dit is misschien wel de raarste vraag die je ooit kunt krijgen tijdens een sollicitatiegesprek. En toch zou je zo’n hersenkraker kunnen verwachten, zeker als je met getallen gaat werken. Je potentiële werkgever zit trouwens niet op een exact aantal te wachten. Hij of zij wil zeker weten dat je begrijpt wat er van je gevraagd wordt en wil zien dat je op een logische manier op een antwoord komt.

Wat vind je leuk om in je vrije tijd te doen?

Je denkt misschien dat jouw potentiële werkgever hier niet veel aan heeft. En help, wat vind je nog meer leuk dan series kijken en wijn drinken? Maar uit je hobby’s kan een werkgever zien of jij binnen het team zou passen. Je hobby is iets wat je in je vrije tijd doet. Dat zegt veel over jou als persoon. Hobby’s kunnen de doorslag geven bij twijfel tussen meerdere kandidaten met een vergelijkbaar profiel. Bovendien zien werkgevers je graag ergens met passie over praten.

Must read: Hoe je hobby’s je kunnen helpen een baan te vinden

De vragen in een sollicitatiegesprek komen natuurlijk niet maar van één kant. Vaak wordt zo’n gesprek ook afgesloten met de vraag: “Heb je nog een vraag voor ons?” Nu ben jij aan de beurt. Maar welke vragen zijn oké om te stellen in je sollicitatie? Deze vragen stel jij zelf aan je toekomstige werkgever

Meer tips voor solliciteren?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo beantwoord je gekke vragen tijdens een sollicitatiegesprek
Sluiten