Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 17 nov 2019

5 vragen over geld die je jezelf zou moeten stellen

Oh, money. De meesten van ons houden ervan om het uit te geven, maar zouden eigenlijk wel wat meer geld op hun spaarrekening hebben willen staan.

Deze vragen helpen je hopelijk een goede balans te vinden tussen sparen voor later en genieten van het nu met je zuurverdiende centen.

Wat kan ik – realistisch gezien – doen om mijn inkomen te verbeteren?

Er is niets mis met sparen en zuinig leven, maar toch zijn we ook van mening dat je hard werkt zodat je fijn uit eten kunt of speciaalbiertjes kunt drinken in je favoriete zaak. Een nieuwe verfrissende manier om naar geld te kijken, is om jezelf te vragen hoe je jouw inkomen kunt vergroten, in plaats van waar je op kunt besparen.

Eén van de oplossingen is om te onderhandelen over je salaris. Lees alle tips over onderhandelen op WorkJuice, voordat je het gesprek aanvraagt. Voorbereiding is bij een onderhandeling méér dan het halve werk.

Maar je kunt ook andere manieren bedenken om je inkomen te vergroten. Met een side hustle bijvoorbeeld, beleggen (al verdient dat een heel nieuw artikel) of het verkopen van de kleding die je toch niet meer draagt. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees ook: 9 manieren om een passief inkomen te genereren

Hoe groot moet mijn spaarpotje voor noodgevallen zijn?

Oftewel: kan je jezelf redden als je wasmachine én koelkast kapot gaan, jij je hand breekt en niet meer kunt werken of jij je baan verliest? Een spaarpotje voor noodgevallen is belangrijk, maar lang niet iedereen heeft er één. Of heeft er voldoende in zitten.

Maar hoeveel moet er in dat spaarpotje zitten? Daarvoor moet je eerst precies weten hoeveel je kwijt bent aan vaste lasten elke maand. Zorg dan dat je dat bedrag een aantal keer in dat potje hebt zetten. Financiële goeroes raden aan geld te hebben voor zo’n drie á twaalf maanden (dus drie tot twaalf kaar je vaste lasten).

Hoeveel moet ik sparen om een eigen huis te kunnen kopen?

Vanaf 2018 mag je hypotheek maximaal honderd procent van de koopprijs bedragen. Dit betekent dat als je er een nieuwe keuken in wilt zetten en een nieuwe vloer in wil leggen, je dit niet meer mee kan nemen in je hypotheek.

Bovendien zijn er veel kosten waar je niet aan denkt als je een huis gaat kopen. Denk bijvoorbeeld aan de overdrachtsbelasting, kosten voor hypotheekakte en koopakte opstellen en registeren, taxatiekosten etcetera. De FDC heeft een mooi voorbeeld op hun website: als de woning die je op het oog hebt 245.000 euro kost, moet je denken aan nog zo’n 13.025 euro die je zelf moet inleggen.

Hoe hoger de koopprijs van het huis, hoe meer eigen geld je moet inleggen.

Lees ook: 5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je je eerste huis koopt en Hoeveel invloed heeft je studieschuld eigenlijk op je hypotheek?

Leg ik al genoeg geld opzij voor mijn pensioen?

Je pensioen, dat is toch nog heel ver weg? Dat is inderdaad zo, maar nu al over je pensioen nadenken kan je later op je oude dag honderden of zelfs duizenden euro’s per maand schelen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen veel te weinig pensioen opbouwt.

Traditionele sectoren zoals de bouw en de zorg hebben vaak een pensioenfonds, waar je verplicht via je werkgever bij zit. Bij minder traditionele sectoren zoals IT of de media, moet je het soms zelf regelen. Ook als je zelfstandige bent, moet je je pensioen zelf geregeld hebben.

Eerder schreven we al een artikel over hoe we in Nederland pensioen opbouwen en waarom je het zoveel geld scheelt als je er nu al goed over nadenkt. We promise, het is niet zo ingewikkeld als het lijkt!

Zou ik kinderen goed kunnen onderhouden als ik die in de nabije toekomst zou willen?

Denken jullie aan kinderen? Dan is het een goede oefening om zo’n vijftien procent van je inkomen op een spaarrekening te zetten. Dat is het percentage wat je kwijt bent aan je kinderen voor dingen als dagelijkse boodschappen en luiers. Red je het met 85 procent van je inkomen? Dan is dat een goede indicatie dat je financieel gezien kinderen aankunt.

Verder lezen over geldzaken

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
5 vragen over geld die je jezelf zou moeten stellen
Sluiten