Tessa Ham
Tessa Ham Geld 29 aug 2021
Leestijd: 8 minuten

10 vragen die je misschien hebt als je wil beginnen met beleggen

Je hoort steeds meer over beleggen om je heen en je vraagt je af of het iets voor jou is. Want iedereen doet wel alsof je móet beleggen tegenwoordig, maar is dat niet onwijs ingewikkeld en risicovol? Als jij met dit soort vragen worstelt, ben je hier op het juiste adres.

In dit uitgebreide artikel beantwoorden we namelijk alle vragen die je wellicht hebt als je wil beginnen met beleggen. Ga er lekker voor zitten en let’s go!

Vragen als je wil beginnen met beleggen

Dit is alles wat je wil weten als je twijfelt of beleggen iets voor jou is.

1. Waarom zou je beleggen?

Als je belegt, investeer je geld in een bepaald product met de verwachting dat het in de toekomst meer waard wordt. Natuurlijk kan je dat nooit met zekerheid zeggen, maar over het algemeen is het gemiddelde rendement op beleggingen zo’n 7 procent per jaar. Een stuk meer dan je spaarrente tegenwoordig dus.

2. Waarom zou je niet beleggen?

We zeiden het al even in de intro: beleggen voelt heel ingewikkeld en spannend. Want moet je geen kennis van de beurs hebben? En verlies je niet al je geld als je gaat beleggen? Wanneer je inderdaad besluit te gaan beleggen is het belangrijk om je goed in te lezen. Het boek Blondjes Beleggen Beter is een goede tip, of luister de podcast die we met auteur Janneke Willemse opnamen.

Als je voldoende (en de juiste!) kennis hebt, kun je de risico’s van beleggen zo veel mogelijk beperken. Dat doe je bijvoorbeeld door goed te spreiden. Je steekt niet al je geld in Bitcoin of één bedrijf, maar in genoeg verschillende beleggingen. Zo wed je niet op één paard, maar op meerdere. Doet één van je paarden het niet goed? Dan vangen de overige paarden het waarschijnlijk voor je op.

7 tips voor iedereen die wil gaan beginnen met beleggen

Vergis je niet: als beleggen niet helemaal lekker voelt, hoef je het echt niet per se te doen, omdat iedereen het erover heeft. Het is jouw geld dus jij maakt de keuze!

3. Kun je beter sparen of beleggen?

Dat brengt ons bij de volgende vraag. Allereerst is het belangrijk dat je alleen met geld moet beleggen dat je kunt missen. Daarmee bedoelen we: investeer geen geld dat je opeens nodig hebt door bijvoorbeeld een financiële tegenvaller. Daarvoor houd je een flinke spaarpot aan.

Je wil namelijk niet dat je je beleggingen moet verkopen (omdat je het geld nodig hebt) terwijl deze net minder waard zijn geworden. Waarom dat is lees je bij vraag negen.

4. Hoe groeit mijn vermogen precies als ik investeer?

Individuele beleggingen kunnen dagelijks stijgen en dalen, maar als geheel is de aandelenmarkt historisch gezien altijd in waarde gestegen. In andere woorden: over het algemeen stijgen beleggingen dus in waarde, waardoor je vermogen groeit als je hierin hebt geïnvesteerd.

Maar let op: dat de waarde van de gehele aandelenmarkt historisch gezien zo’n 7 procent per jaar stijgt, betekent niet dat elk aandeel in de loop van tijd zoveel stijgt. Het is een gemiddelde. Sommige aandelen stijgen sterker in waarde, terwijl andere juist dalen. Daarom is spreiding zo belangrijk!

Ten slotte wil je het liefst beleggen op de lange termijn (voor tien of twintig jaar, of zelfs nog langer), omdat je vermogen dan ook exponentieel groeit. Dat komt door compounding, in het Nederland ook wel het rente-op-rente effect genoemd. Je kunt het een beetje vergelijken met het sneeuwbal-effect.

Een sneeuwbal die van een heuvel rolt, zal steeds meer sneeuw verzamelen en daardoor steeds groter worden. En hoe groter de sneeuwbal wordt, hoe meer sneeuw hij weer zal verzamelen. Hetzelfde gebeurt eigenlijk als je vroeg begint op de beurs en het geld dat je verdient met beleggen weer herinvesteert.

Waarom je beter vandaag dan morgen kan beginnen met beleggen

5. Waarin kun je het beste beleggen?

Je kunt beleggen in verschillende dingen. Dit zijn de meest voorkomende beleggingen:

  • Aandelen (van een bepaald bedrijf)
  • Obligaties (je leent geld aan een bedrijf of land)
  • Vastgoed
  • Crypto (zoals Bitcoin)
  • Indexfondsen of ETF’s
  • Grondstoffen

Waarin je het beste kunt beleggen? Je wil het vast niet horen, maar dat weet alleen jij. Wat Reddit-gebruikers of finfluencers je ook willen laten geloven: alleen jij kan beslissen waarin je zou moeten beleggen. Dat hangt namelijk helemaal van je beleggingsdoelen af en hoeveel risico je wil lopen.

Obligaties worden bijvoorbeeld als minder risicovol gezien dan aandelen, maar met aandelen behaal je vaak een groter rendement (je hebt meer winst). De vraag is dan wat jij belangrijker vindt: minder risico lopen of meer winst.

Vaak worden ook meerdere dingen met elkaar gecombineerd. Een portfolio kan bijvoorbeeld bestaan uit 10 procent crypto, 20 procent obligatiefondsen en 70 procent aandelenfondsen.

Goed om te weten

Wil je simpel en succesvol beleggen? Dan ben je waarschijnlijk het best af met een indexfonds of ETF. Dit kun je zien als een mandje aan aandelen (of obligaties), waar vaak wel honderden bedrijven inzitten.

Wanneer je één fonds of ETF koopt, zorg je dus eigenlijk al voor spreiding in je portfolio. Bovendien hoef je hierdoor niet heel erg het nieuws te volgen van één bepaald bedrijf. De rest van de aandelen vangen de klap op als het met één aandeel niet goed gaat.

Het verschil tussen een indexfonds en een ETF lees je in ons ABC van de meest voorkomende termen bij beleggen.

6. Hoe kan je beleggen?

Je bent al bij vraag zes beland, dus de kans is groot dat je het beleggen wel interessant vindt. Natuurlijk is het belangrijk je nog verder in te lezen, maar misschien vraag je je af waar je kunt beleggen en hoe dat in z’n werk gaat.

Beleggen doe je via een broker, dat is een Engelse term voor een tussenpartij (een financiële instelling) waar jij zelf beleggingsproducten kunt kopen. Voorbeelden zijn Degiro, eToro, Lync, Binck, Saxo en Flatex. Maar je kunt ook bij banken als Triodos, ASN Bank, de Rabobank of ABN Amro terecht.

Budgetbroker Degiro is interessant als je in ETF’s wil beleggen, omdat zij een kernselectie hebben waarbij je één keer per maand geen transactiekosten hoeft te betalen. Dat scheelt weer in je rendement! We schreven eerder een stappenplan hoe je een ETF bij Degiro aanschaft.

7. Wanneer kan ik het beste instappen?

Het is heel lastig om de markt precies goed te timen. In andere woorden: precies in te stappen als er een dip is, zodat je kunt meegenieten van de stijging. Veel beleggers beleggen daarom periodiek. Hierbij investeer je iedere maand of ieder kwartaal, in plaats van eenmalig een groot bedrag.

Vanwege het rente-op-rente effect (zie vraag vier), zeggen adviseurs daarom vaak dat de time-in-market belangrijker is dan het timen van de markt. In andere woorden: je kunt beter niet te lang wachten op het juiste moment.

8. Wanneer moet ik mijn beleggingen weer verkopen?

Wij raden het aan om passief te beleggen, dus je geld te investeren en het daarna jarenlang te laten staan in de hoop dat het meer waard wordt. Dus geen The Wolf of Wall Street praktijken waarbij je gaat speculeren (gokken) of een aandeel gaat stijgen of dalen. Dat is misschien een beetje saai, maar daardoor is beleggen helemaal niet zo ingewikkeld of risicovol als je in eerste instantie denkt.

5 tips om miljonair te worden met een gewone baan

9. Moet ik mijn aandelen/ETF’s etc. verkopen als het niet goed met ze gaat?

Onthoud dit: je maakt alleen verlies als je je beleggingen met verlies verkoopt. Stel dat je een ETF koopt van 70 euro en deze zakt naar 60 euro. Dan ben je pas écht 10 euro kwijt als je op dat moment je ETF verkoopt. Gelukkig hebben alle beleggingsproducten zo hun ups & downs. Als je (jaren!) geduld hebt, zal je zien dat je beleggingen uiteindelijk meer waard worden.

Met aandelen ligt het net even anders, omdat je dan in één specifiek bedrijf investeert. Je zou als vuistregel het volgende kunnen aanhouden: als jij niet meer gelooft in de toekomst van het bedrijf (bijvoorbeeld door een ander bestuur of verschillende schandalen), is het tijd om je aandeel te verkopen.

Beginnende belegger? Een ABC van de meestvoorkomende termen bij beleggen

Maar denk daar eerst goed over na: eigenlijk moet je nooit uit paniek handelen op de beurs. Bij een korte dip is het echt niet nodig om je geloof in het bedrijf en het aandeel te verliezen.

Als je besluit in aandelen te investeren, is het belangrijk om je portfolio goed te spreiden. Je snapt als het goed is inmiddels waarom. Wanneer je genoodzaakt bent een aandeel met verlies te verkopen, heb je als het goed is de andere aandelen om op terug te vallen.

10. Hoeveel geld heb ik nodig om te beginnen met beleggen?

In tegenstelling tot wat mensen vaak denken, heb je niet een enorm startkapitaal nodig om te beginnen met beleggen. Sterker nog, je bepaalt helemaal zelf met hoeveel geld je wil beleggen. Dat kunnen bijvoorbeeld best een paar tientjes per maand zijn.

5 misvattingen over beleggen waardoor je veel mis kan lopen

Wanneer je duurdere aandelen, fondsen of ETF’s wil kopen dan die paar tientjes, kan je bijvoorbeeld het geld drie maanden opsparen op je beleggingsrekening om vervolgens elk kwartaal te beleggen.

Wil je voorzichtig je teen in het water dippen om te kijken of het iets voor jou is? Kijk dan eens naar deze drie laagdrempelige manieren om te beginnen met beleggen. Bij Peaks beleg je bijvoorbeeld met zo weinig als je wisselgeld. Dat kan een mooie eerste stap zijn.

Toch nog vragen over beleggen? Check dan de pagina waar al onze artikelen over beleggen zijn te vinden. En nogmaals: het boek Blondjes Beleggen Beter is echt een dikke aanrader!

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
10 vragen die je misschien hebt als je wil beginnen met beleggen
Sluiten