8 vragen die je jezelf moet stellen voordat je die nieuwe baan accepteert

Ik weet nog hoe ik tijdens m’n opleiding moest solliciteren voor stageplekken. Na één van mijn sollicitaties kreeg ik te horen dat deze organisatie me “met open armen wilde ontvangen”. Dat was goed nieuws, maar diep van binnen had ik geen lekker gevoel bij deze stageplaats. Toch accepteerde ik het aanbod, hoewel later inderdaad bleek dat deze organisatie niets voor mij was.

Gelukkig ging dit over een stage van vier maanden. Het positieve was dus dat ik wist dat ik na vier maanden verlost was van dit milieu waarin ik me niet op m’n plaats voelde. Dat was een erg geruststellende gedachte, maar ik leerde wel hoe ellendig het is om je baan niet met plezier uit te oefenen.

Ik besefte dat ik in de toekomst beter moest nadenken over het wel of niet aannemen van een aanbieding. Het risico is immers dat je niet met plezier gaat werken en dat je algemeen welbevinden daar zwaar onder komt te lijden. Denk eraan: een sollicitatiegesprek is er niet alleen om het bedrijf te overtuigen dat jij daar moet werken, het is ook het moment om te bepalen of het bedrijf wel een match voor jou is.

Weet jij niet of je een baan moet accepteren? Stel jezelf dan deze vragen.

1. Zijn er groeimogelijkheden?

Niets is zo motiverend voor werknemers als het gevoel te blijven leren en groeien binnen een organisatie. Heb jij al een goed idee waar je nog in wil groeien? Communiceer dit dan tijdens je sollicitatiegesprek. Pols ook naar het Learning & Development beleid binnen de organisatie. Dit is veelzeggende informatie over jouw persoonlijk ontwikkelingsplan! Als sollicitant heb je bovendien alle recht om naar dit soort zaken te vragen, dus houd je zeker niet in.

2. Wat is het personeelsverloop binnen de organisatie?

Een klein beetje onderzoek (bijvoorbeeld via LinkedIn) kan je wijzer maken over het turnover-percentage binnen de organisatie. Als je merkt dat de oudste werknemer slechts een jaar binnen de organisatie werkt, is dat misschien niet zo’n positief teken. Via LinkedIn kan je ook een berichtje sturen naar ex-werknemers om naar hun ervaring te polsen. Zorg wel dat je je hierbij professioneel opstelt.

3. Ben je bereid om in de weekenden te werken?

Dit bedoelen we niet zo letterlijk als het hier staat. Normaal gesproken hoef je in de weekenden namelijk niet te werken, al kan dat met elke baan weleens gebeuren. De vraag is hier eerder of je het (heel) erg zou vinden om je tijdens het weekend met je werk bezig te houden. Dat zegt namelijk iets over jouw motivatie en je drive om je werk uit te voeren.

4. Ga je voldoende uitdaging krijgen?

Een belangrijk onderdeel van je werkmotivatie is de mate van uitdaging in de inhoud van je werk. Je komt er makkelijker door in de flow en je bouwt aan je skills door steeds hogere doelen te stellen. Ook dit is iets wat je tijdens het sollicitatieproces kan vragen.

5. Kan je met je baas door één deur?

De vraag is hier: bewonder en respecteer je je baas voldoende? Wat voor reputatie heeft jouw baas? Matchen jullie qua persoonlijkheid? Hoe voelt het bedrijfsklimaat dat hij/zij gecreëerd heeft? Gedraagt jouw baas zich alsof hij/zij zich verheven voelt boven jou?

Dit zijn elementen waar je rekening mee moet houden, want uiteindelijk zal een groot deel van de organisatiecultuur hiervan afhangen.

6. Wat zijn de voordelen?

Het eerste waar mensen naar vragen als je het hebt over een aanbieding is vaak het salaris. Dat is uiteraard een belangrijk voordeel, maar zeker niet het allerbelangrijkste. Er zijn ook nog andere voordelen die je mee moet nemen, zoals de vergoeding van je reiskosten of gratis lunch. Staar je dus niet blind op het getal dat op het einde van de maand op je rekening wordt gestort en probeer te kijken naar het totaalplaatje.

7. Wat zijn de mogelijke problemen?

Wees alert voor zaken waarmee je het niet eens bent tijdens je sollicitatiegesprek. Dit zijn potentiële probleempunten. Waar denk je dat er nog (communicatie)problemen zouden kunnen ontstaan? Denk goed na over de gevolgen en over hoe je hiermee om zou gaan als ze zich voordoen.

8. Is dit je droomjob?

Dit is een vraag waar je diep van binnen het antwoord wel op weet. Onthoud wel dat er altijd kleinere en grotere conflicten kunnen zijn en dat geen enkele baan perfect is. Maar als je voelt dat deze baan een onmisbare kans voor je carrière betekent, ga er dan met volle overtuiging voor en grijp elke kans. Succes!

Meer lezen over het sollicitatieproces?

Reageer op artikel:
8 vragen die je jezelf moet stellen voordat je die nieuwe baan accepteert
Sluiten