Redactie
Redactie Geld 6 jan 2021

Voorlopige aanslag van de Belastingdienst ontvangen? Controleer deze goed en voorkom verrassingen

Bij 4,2 miljoen mensen valt in december en januari de voorlopige aanslag 2021 van de Belastingdienst op de mat. Heleen Bisschoff-Moonen, als ketenmanager Inkomensheffingen verantwoordelijk voor de voorlopige aanlag bij de Belastingdienst, legt uit wat een voorlopige aanslag is en waar je op moet letten.

De voorlopige aanslag 2021 is een schatting van de inkomstenbelasting die je over 2021 moet betalen of terugkrijgt. Met de voorlopige aanslag kun je met maandelijkse betalingen of teruggaven voorkomen dat je pas na 2021 belasting over 2021 betaalt of terugkrijgt.

De Belastingdienst baseert de voorlopige aanslag op de gegevens die bij hen bekend zijn. Voor de voorlopige aanslag 2021 zijn dat de voorlopige aanslag 2020 of definitieve aanslag 2019. Een definitieve berekening over 2021 volgt nadat je de aangifte inkomstenbelasting 2021 hebt gedaan.

Hier moet je op letten als je de voorlopige aanslag ontvangt

1. Klopt de schatting van je inkomen?

De voorlopige aanslag 2021 is een schatting van je inkomen in 2021. Is de schatting van de Belastingdienst van jouw inkomen in 2021 niet juist? Of verandert je situatie in 2021? Dan kan dit gevolgen hebben voor je voorlopige aanslag 2021.

Controleer de voorlopige aanslag goed. Is de schatting te hoog of te laag? Probeer dan zelf een zo goed mogelijke inschatting te maken van je inkomen en situatie in 2021 en wijzig de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst. Zo voorkom je dat je maandelijks teveel betaalt of te weinig terugkrijgt. Als alles klopt, hoef je natuurlijk niets te doen.

Misschien weet je nog niet precies wat je inkomen in 2021 is. Dat is geen probleem, want je kunt je gegevens door het jaar heen op elk moment wijzigen.

Tip: ontvang je Toeslagen? En wijzigt je inkomen in 2021? Geef je nieuwe inkomen voor 2021 dan ook door via Mijn Toeslagen op Toeslagen.nl.

2. Verandert er in 2021 iets in je privésituatie?

 Ga je samenwonen of uit elkaar, krijg je een kind of koop je een huis? Dan kan dat gevolgen hebben voor je heffingskortingen en aftrekposten en daarmee voor de hoogte van je voorlopige aanslag 2021.

Een paar voorbeelden:

  • Is je gezinssituatie gewijzigd omdat je je eerste kind hebt gekregen? Dan heb je onder bepaalde voorwaarden recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Kijk op belastingdienst.nl voor meer informatie door bij ‘Waar bent u naar op zoek’ inkomensafhankelijke combinatiekorting in te vullen.
  • Samenwonen, trouwen of scheiden in 2021 heeft gevolgen voor het fiscaal partnerschap en misschien ook voor je woonsituatie. Dat heeft vaak ook fiscale gevolgen. Als je al een voorlopige aanslag hebt, is het misschien nodig om deze te wijzigen. Kijk op nl/voorlopige_aanslag om te bepalen of je een voorlopige aanslag moet aanpassen.

3. Heb je een huis gekocht of je hypotheek overgesloten?

Ben je in 2020 overgestapt op een andere hypotheekaanbieder? Dan betaal je nu waarschijnlijk minder hypotheekrente. Dat betekent dat je ook minder hypotheekrente kunt aftrekken van je inkomen in 2021. Door de voorlopige aanslag 2021 te controleren en als dat nodig is aan te passen aan het nieuwe bedrag aan hypotheekrente, voorkom je dat je na 2021 bij je aangifte inkomstenbelasting 2021 terug moet betalen.

Controleer je voorlopige aanslag altijd goed. En wijzig als dat nodig is. Dan weet je zeker dat je na het doen van je aangifte over 2021 niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt je voorlopige aanslag voor 2021 wijzigen via het wijzigingsformulier op Mijn Belastingdienst. Als alles klopt hoeft je natuurlijk niets te doen. Voor meer informatie kun je terecht op belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

Dit vind je misschien ook handig

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Voorlopige aanslag van de Belastingdienst ontvangen? Controleer deze goed en voorkom verrassingen
Sluiten