Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 4 nov 2018

De 5 grote voordelen van ZZP’er worden

Zelf iets opbouwen, eigen keuzes maken en vooral eigen baas zijn… Kriebelt het ondernemersbestaan ook bij jou? Dat is niet gek, want er zitten een hoop voordelen aan ZZP’er worden. Dit zijn de 5 grootste voordelen van voor jezelf beginnen.

Wat betekent ZZP?

First things first, waar staat ZZP ook alweer voor? ZZP is een afkorting voor Zelfstandige Zonder Personeel. Een ZZP’er is ook een ondernemer, maar wel een bijzondere. Een ondernemer verkoopt vaak producten, een ZZP’er levert vaak een dienst (er zijn natuurlijk uitzonderingen).

Voordelen van ZZP’er worden

Natuurlijk heb je minder zekerheid, maar er zijn ook een hoop voordelen aan ZZP’er worden.

Vrijheid

Als ZZP’er bepaal je zelf je werktijden, je werkplek én wat je precies voor werk doet. Je kunt er dus bijvoorbeeld voor kiezen om in het buitenland te gaan werken. En als je een keer ’s middags koffie gaat drinken met een vriendin, dan werk je de volgende dag gewoon wat langer door.

Je doet dingen die je echt leuk vindt

Zoals we hierboven al zeiden, bepaal je als zelfstandige precies wat voor werk je doet. Dat houdt in dat je zelf kiest welke opdrachten je wel of niet aanneemt. Natuurlijk zal je niet alleen maar hele leuke klussen kunnen doen. Vaak leveren de saaiere klussen wel het meeste geld op. Je moet toch ook je huur betalen. Maar je behoudt als ZZP’er altijd de vrijheid om te kiezen voor het werk dat je echt leuk vindt.

Je bepaalt zelf je tarief

Je bepaalt zelf hoeveel je vraagt voor je diensten. Natuurlijk is het lastig om dat te bepalen, hier lees je hoeveel je voor je dienst kunt vragen. Maar waar iemand in loondienst om een salarisverhoging moet vragen en die misschien niet krijgt, kun je als ZZP’er zelf je uurtarief verhogen.

Je vergroot je netwerk

Als ZZP’er ben je aan de slag bij meerdere opdrachtgevers, waar je weer contacten opdoet die later misschien weer een klus voor je hebben. Ja, je vergoot je netwerk als ZZP’er, maar dat is dan ook essentieel. Je zal zien dat je de meeste klussen via je netwerk binnensleept.

Veel afwisseling in je werk

Dagelijkse sleur? Daar heb je geen last van als je ZZP’er bent. Misschien werk je aan korte projecten voor opdrachtgevers, waardoor het nooit saai wordt. Maar ook als je opdrachtgevers hebt voor een langere tijd, heb je nog veel afwisseling in je werk. Je werkt namelijk voor meerdere mooie merken en bedrijven. En bovendien: de mogelijkheid om te kiezen voor een andere opdrachtgever is er altijd.

Meer lezen over ZZP’er worden?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
De 5 grote voordelen van ZZP’er worden
Sluiten