Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 28 jul 2019

De voor- en nadelen van jobhoppen

Het gras lijkt altijd groener te zijn aan de overkant voor de jophoppende millennial. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de millennials van plan is om binnen twee jaar hun baan op te zeggen. Volgens veel mensen zou al dat jobhoppen onze kansen op de arbeidsmarkt verkleinen.

Is jobhoppen echt slecht voor je carrière? Of zitten er eigenlijk juist voordelen aan? We wegen de pro’s en con’s van vaak van baan wisselen tegen elkaar af.

De nadelen van jobhoppen

We verklappen alvast dat er een hoop voordelen aan jophoppen vastzitten. Voordat je je baan opzegt, moet je weten dat er ook nadelen aan vaak van baan wisselen kleven.

Je reputatie beschadigen

Uit onderzoek blijkt dat veel werkgevers jobhoppers niet eens op gesprek uitnodigen. Ongeveer 7 op de 10 werknemers laten je niet op gesprek komen als je vaak van baan wisselt. Toekomstige werkgevers zullen namelijk weleens kunnen denken dat je niet toegewijd bent en bij deze baan ook zo weer weg bent.

Ze zullen hun tijd en geld niet willen steken in iemand die er daarna weer vandoor gaat.

Je kunt intern minder snel doorstromen

Om in één bepaald bedrijf door te willen groeien, zal je daar je kennis en skills moeten laten zien. Iemand die er langer werkt, zal waarschijnlijk een promotie krijgen – die heeft namelijk laten zien wat hij kan. Uit onderzoek blijkt dat CEO’s tijdens hun gehele loopbaan gemiddeld voor maar drie werkgevers werken.

Je hebt geen enkele baan helemaal onder de knie gekregen

Je zal vast merken dat je inmiddels een stuk efficiënter werkt dan een half jaar geleden. Volgens hoogleraar Matthew Bidwell aan de Wharton University krijg je significante lagere beoordelingen in de eerste twee jaar bij een nieuwe baan, dan werknemers die binnen het bedrijf naar die positie zijn gepromoveerd.

Als je nergens langer dan twee jaar werkt, heb je alleen maar van de functie geproefd en bepaalde competenties niet onder de knie gekregen. Je hebt geen meerwaarde voor het bedrijf.

Het lijkt alsof je geen uithoudingsvermogen hebt

Geen enkele baan is honderd procent leuk, spannend en leerzaam (mail, anyone?). Als je telkens van baan verandert, kan het lijken alsof je je nergens voor wil inzetten. Gaat er iets niet naar jouw zin? Dan ben je meteen weg.

De voordelen van jobhoppen

Voordat je van schrik 45 jaar bij dezelfde werkgever blijft werken, weet ook dat er een hoop voordelen aan jophoppen zitten.

Je gaat voor werkgeluk

25 jaar dezelfde baan? Dan moet je jouw werk wel héél leuk vinden. In plaats van kiezen voor veiligheid, kiest onze generatie voor geluk. Dat mag dan misschien niet heel goed uitpakken voor je carrière, maar wel voor jou zelf. Jij zorgt ten alle tijden dat je gelukkig bent.

Je kunt blijven groeien

Als blijkt dat we bij het bedrijf waar we werken niet meer kunnen groeien, gaan we op zoek naar een nieuwe baan. We vinden het belangrijk dat we ons kunnen blijven ontwikkelen. Als je een tijd lang in dezelfde positie werkt, is er geen uitdaging meer in je werk. Gelukkig zien steeds meer werkgevers en recruiters ook in dat jobhoppen betekent dat je leergierig en ambitieus bent.

Je salaris neemt toe

Werknemers die langer dan twee jaar bij dezelfde werkgever werken, verdienen relatief gezien over hun hele carrière vijftig procent minder… Maar, denk je nu, ik krijg toch elk jaar een opslag als ik mijn werk doe? Maar als jij een salarisverhoging van drie procent krijgt, schiet dat niet veel op als je naar de inflatie kijkt: die is voor 2019 bijvoorbeeld 2,3 procent. In feite ga je er dan maar 0,7 procent op vooruit.

Als je goed kan onderhandelen, betekent jobhoppen daarom dat je salaris wél toe zal nemen.

Je leert wat goed bij je past

Door verschillende functies uit te proberen, leer je jezelf goed kennen. Je kunt niet alleen je slechte eigenschap op het gebied van werk sneller kunnen aanpakken, je weet uiteindelijk ook waar je talenten liggen, in welke werkomgeving jij het best presteert en waar jij het gelukkigst van wordt.

Je hebt een groot netwerk

Als je bij alle bedrijven waar je hebt gewerkt, hebt laten zien wat je kan, betekent dit dat je een enorm netwerk hebt met oud-collega’s. Je netwerk is een stuk groter dan iemand die al lang bij hetzelfde bedrijf werkt. En laat dat je carrière nou juist enorm kunnen helpen.

Meer lezen over jobhoppen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
De voor- en nadelen van jobhoppen
Sluiten