Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 20 nov 2018

Waarom is volwassen worden zo moeilijk?

Toen ik vroeger klein was, dacht ik dat ik dat ik op mijn 23e wel mijn huis op orde zou hebben, precies zou weten welke carrière ik wilde en in ieder geval ein-de-lijk zou kunnen plannen. Niets is minder waar. De realiteit op mijn 23e: I’m just winging it.

Volwassen worden is stressvol. Als volwassene moet je véél dingen doen.

Een fulltime-baan hebben en al je rekeningen op tijd betalen

Oké, die baan zit bij mij – thank God – wel goed. Maar dat betekent niet dat ik mijn carrière al helemaal uitgestippeld heb, zoals men vroeger wel deed. En die rekeningen zijn sowieso een ander verhaal, als de chaos in mijn hoofd zich uitbreidt naar mijn administratie. Als ik niet een vriend had die het tegenovergestelde is van mij (lees: tien keer per dag panisch zijn bankrekening bekijkt), was ik al helemaal verloren.

Dit vind je misschien ook interessant: Paniek! Het ‘als ik later groot ben’ is nu

Niet vergeten dat je een tandartsafspraak hebt

Je moet als volwassene aan alles tegelijk denken. Je moet onthouden dat je je rekeningen moet betalen (zie punt 1), dat tante Bep haar kringverjaardag volgende week zondag houdt en dat je woensdag naar de tandarts moet. Best lastig als je alle andere dingen in dit rijtje ook nog moet doen.

Je huis schoonmaken

Mijn grootste angst is dat vrienden en familieleden zomaar onverwachts langskomen. Ik weet het, ik klink nu echt als een ongezellige oer-Hollandse boerentrien. Maar als ik afspraken heb, zorg ik gewoon dat mijn huis er semi-toonbaar uitziet. Anders ligt de was nog op de eettafel en vind je ergens een verdwaalde bh, die ik heb uitgetrokken toen ik thuiskwam.

Gezond leven

Als je volwassen (aan het worden) bent, mag je kiezen wat je eet. Die verwachting is wel uitgekomen. Maar ja, we kunnen niet elke dag pannenkoeken en pizza eten. Tussen al je ‘volwassen zijn’-activiteiten door moet je ook nog de tijd vinden om je meals te preppen, gezonde boodschappen te doen, te sporten, te mediteren en met koffie en alcohol te minderen.

Eruit zien of alles op rolletjes gaat

Misschien heb je moeite met bovenstaande taken (I know I do), maar toch moet het voor de buitenwereld lijken alsof je het allemaal op orde hebt. Maar de nadruk ligt hier op ‘eruit zien als’. Want de waarheid over volwassen worden is dat ik (en jij misschien dus ook) op de goede weg ben.

Huisje, boompje, beestje

Mannen denken bij volwassen worden vaak aan materiële dingen, zoals het hebben van een eigen huis en een auto. Vrouwen denken bij volwassen worden aan het stichten van een gezin. In 1975 trouwden vrouwen gemiddeld op hun 24ste en gingen ze daarna gelijk baby’s maken. Als ik in 1975 leefde, zou ik nu mijn trouwjurk aan het uitzoeken zijn. Dat is ook waar het gevoel van ‘ik ben nog niet volwassen’ ook vandaan komt.

Maar in feite draait volwassen zijn natuurlijk helemaal niet om die dingen. Eigenlijk betekent volwassen zijn gewoon dat je constant moe bent, dat je leert van je fouten (na een paar keer weet je gewoon hoeveel water die plant nodig heeft) en constant Googelt hoe je iets moet fixen. Volwassen zijn betekent niet dat je niets spontaans meer kunt doen, je nooit twijfelt over dingen en nooit meer realiseert dat je nu echt gezonder moet gaan leven.

Eigenlijk zijn we dus al best volwassen.

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Waarom is volwassen worden zo moeilijk?
Sluiten