Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 28 okt 2019

Zo vind je (weer) voldoening in je werk

Op zich heb je het best naar je zin op werk, maar toch blijft het knagen: er mist iets. Je kunt je werk met twee vingers in je neus. Stiekem draait je leven om de weekenden en is je werk maar een opvulling tot het volgende weekend weer aanbreekt. In andere woorden: je mist voldoening in je werk. En uit onderzoek blijkt dat je niet de enige bent.

Vertellis deed onderzoek onder 1.035 Nederlanders in loondienst. Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de ondervraagden te weinig voldoening uit z’n werk haalt. Opvallend is dat het vooral de millennials zijn (32 procent) die dat zeggen, terwijl deze generatie het vaak belangrijk vindt om uitdaging te hebben in hun werk.

Is dit herkenbaar voor jou? Tijd om (weer) voldoening in je werk te vinden. Je spendeert acht van de 24 uur per dag op je werk, dus je kunt er maar beter alles aan doen om je weekdagen net zo leuk te maken als je weekenddagen. Oké, bijna dan. Want het is wel goed om te onthouden dat zelfs aan droombanen minder leuke kanten zitten.

Lees ook: Twijfelen over je carrière is normaal (en zelfs gezond)

Baan opzeggen?

Goed, denk je nu misschien, je hebt helemaal gelijk. Ik zeg mijn baan op en ga op zoek naar nieuw werk, wat me wél voldoening geeft. Good for you, maar wacht even voordat je halsoverkop het kantoor van je baas binnenstapt om je baan op te zeggen. Je hebt vaak meer invloed op je functiebeschrijving dan je denkt. Dus als jij het op zich naar je zin hebt op je werk met je collega’s, kun je ook binnen het bedrijf meer voldoening vinden.

Let op: er is een verschil tussen geen voldoening meer uit je werk halen en echt ongelukkig zijn met je baan. Hier vind je een checklist om te kijken of je nog gelukkig bent met je werk.

Tips voor meer werkplezier

De eerste stap om meer voldoening uit je werk te halen is om te onderzoeken wat je nou precies wel en niet leuk vindt aan je huidige taken en situaties. Maak een lijstje met de onderdelen van je werk waarvan je in een flow terecht komt, waar je echt naar uit kijkt en welke taken je na afloop met een voldaan gevoel van je to do-list afstreept.

Natuurlijk doe je dat ook met de situaties en taken die je niet leuk vindt. Laat beide lijstjes vervolgens even liggen en schrijf er gedurende ongeveer twee weken dingen bij. Ben Tiggelaar, veranderexpert, raadt deze tactiek aan in Psychologie Magazine, omdat je vervolgens je werk hierop kunt aanpassen. Zorg dat je elke week iets meer doet van waar je voldoening uit haalt, en iets minder waarvan je alleen bij de gedachte eraan al gaat zuchten.

Welke van de vervelende taken kan je misschien beter anders aanpakken? Of misschien zelfs delegeren? Als dit niet alleen lukt, is het een goed idee om met je baas of manager aan tafel te gaan zitten. Zoals we net al zeiden: je hebt vaak meer invloed op je werkzaamheden dan je denkt. Maar als jij niets zegt, kunnen zij niet ruiken dat jij het niet meer honderd procent naar je zin hebt.

Vaak is je leidinggevende alleen maar blij als blijkt dat jij leergierig bent, of zelfs meer verantwoordelijkheid wil nemen. Het leren van nieuwe skills is een uitstekende manier om meer plezier in je werk te krijgen.

Is het echt niet mogelijk je werktaken aan te passen? Dan kun je overleggen of je misschien van 40 uur per week naar 32 uur per week gaat, zodat jij je één dag per week kan storten op een hobbyproject, side hustle of het bijspijkeren van je kennis.

Toch je baan opzeggen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Zo vind je (weer) voldoening in je werk
Sluiten