Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 21 jul 2019

De kracht van visualiseren: hoe je volgens de wetenschap je doelen kan bereiken

Laten we eerlijk zijn: toen wij de eerste keer over visualiseren hoorden, vonden we het maar een zweverig gedoe. Denken aan een goede uitkomst om ‘m zo werkelijkheid te laten worden? Dat klonk ons als een gevalletje ‘te mooi om waar te zijn’. Maar stiekem toch ook wel interessant. Waarom zijn zoveel bekende mensen als atleten er zo lyrisch over?

Zelfs de wetenschap zegt dat de kracht van visualisatie sterker is dan je zou verwachten. Hoe zit dat precies? En hoe kunnen wij dat toepassen in de praktijk?

De kracht van visualisatie

First things first, wat is visualisatie eigenlijk precies? De kans is groot dat je er al op los visualiseert, zonder dat je het door hebt. Misschien geef je weleens een presentatie en zie je jezelf in je hoofd al struikelen voor al die mensen. Of zie je voor je sollicitatiegesprek voor hoe je helemaal dichtklapt na een moeilijke vraag.

In deze gevallen helpt visualiseren je dus niet. Je snapt dat die worst case scenarios die in je hoofd rondspoken niet veel goeds doen voor je zenuwen en zelfs uiteindelijk je prestaties. Maar deze voorbeelden laten wel zien dat je hoofd inderdaad meer invloed heeft op je prestaties. Hoe komt dat?

Je hersenen kennen weinig verschil tussen de werkelijkheid die jij voor jezelf hebt gecreëerd en de echte werkelijkheid. Als je dit weet, kun je deze ‘zwakte’ van je brein ook omzetten in een ‘sterkte’. Je raadt het al, met positieve visualisatie natuurlijk.

De wetenschap achter visualisatie

Veel atleten zweren bij positieve visualisatie. Zo nam basketballer Michael Jordan altijd het laatste schot van de wedstrijd mentaal, voordat hij het werkelijke schot deed. Als zijn succes je nog niet heeft overtuigd, doet de wetenschap dat waarschijnlijk wel.

Lees ook: De kracht van positieve gedachtes: zo ‘win’ je op werk met de psychologie van sport

Australisch onderzoek

Australische psycholoog Alain Richardson verdeelde een groep basketballers in drie groepen. De eerste groep moest twintig minuten per dag trainen. De tweede groep moest visualisatie oefeningen doen. Ten slotte hoefde de derde groep niets te doen.

Aan het einde van het onderzoek bleek de groep die moest visualiseren maar een kleine achterstand te hebben op de groep die elke dag trainde.

Succesvol denken

Nog een voorbeeld van de kracht van visualisatie: mensenrechtenactivist Natan Sharansky schaakte negen jaar tegen zichzelf toen hij gevangen werd gezet in Rusland. Hij visualiseerde dat hij de beste speler ter wereld zou worden. En ja hoor, toen hij vrij kwam won hij van Garry Kasparov, op dat moment de beste schaker van de wereld.

Spiermassa kweken met je gedachten

Daar al verbaasd over? Dan valt je mond al helemaal open door het onderzoek van psycholoog Gung Yue. Ook hij verdeelde zijn deelnemers over drie groepen. De eerste groep sportte, de tweede dacht aan sparen en de derde groep deed niets.

Houd je vast: de sporters kregen in die periode dertig procent meer spiermassa en de personen die er alleen aan dachten 13,5 procent meer spiermassa dan de groep die niets deed.

Visualisatie oefening

Overtuigd van de kracht van visualisatie? Dan vraag je je waarschijnlijk af hoe dat visualiseren er nou precies in de realiteit uitziet. Op zusje Bedrock vonden we een mooie oefening om ‘succesvol’ te visualiseren.

  • Ontspan; het is onmogelijk om goed te kunnen visualiseren als je niet relaxt bent.
  • Doe de visualisatie geassocieerd (vanuit jezelf).
  • Maar ook gedissocieerd (vanuit een helicopterview).
  • Maak het visueel (wat zie je), auditief (wat hoor je) en kinesthetisch (wat voel je).
  • Zorg voor zoveel mogelijk details in je visualisatie. Vergeet niet te bedenken welke emotie de situatie je zal geven.

Sommige mensen lijken beter te zijn in visualiseren dan anderen. Zij krijgen de details in een visualisatie bijvoorbeeld enorm scherp. Lukt dat niet bij jou? Geef dan niet op. Je intentie en inzet is belangrijker dan de kwaliteit van je visualisatie.

Meer tools die je helpen in je carrière

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
De kracht van visualiseren: hoe je volgens de wetenschap je doelen kan bereiken
Sluiten