Viora (29) overleefde leukemie en ging met vriend Joost (32) op wereldreis: “Zo’n ziekteproces gun je niemand, maar je leert zoveel”

Het leven van Viora Rebergen en Joost van Willigenburg komt op z’n kop te staan als Viora te horen krijgt dat ze leukemie heeft. In hun boek ‘Beter op reis’ lees je alles over de rollercoaster waarin de twee terecht komen, van gekke en aangrijpende situaties in het ziekenhuis tot het moment dat de twee alles achter zich laten om hun droom waar te maken: een wereldreis van een jaar. Met het boek hopen ze anderen ook aan te sporen om zich af te vragen wat nou echt belangrijk is in het leven en om hun dromen waar te maken.

We spreken Viora en Joost over deze heftige periode in hun leven en de lessen die ze toen leerden, waar ze nog altijd profijt van hebben.

Wanneer dacht je: er is iets mis, ik moet naar de huisarts?

Viora: “Ongeveer zes weken voor de diagnose kreeg ik heel erg last van mijn spieren. Een klein stukje lopen voelde als kilometers. Op een gegeven moment werd ik ook heel bleek en begonnen meer en meer mensen te vragen wat er aan de hand was. Toen ik bij oud & nieuw de avond niet doorkwam en niet meer op mijn benen kon staan van de pijn, zeiden Joost en mijn moeder dat ik naar de huisarts moest gaan.

Mijn huisarts zei dat ik over een week de uitslag kreeg van het bloedprikken. Maar twee uur later werd ik al gebeld. Ik moest onmiddellijk naar het ziekenhuis voor een bloedtransfusie. Mijn Hb-gehalte was nog maar 2,6, voor vrouwen ligt dat normaal gesproken tussen de 7,5 en 10.

Het was een wonder dat ik zo lang was doorgegaan, zei de huisarts. Met zo’n waarde had ik eigenlijk al een paar keer flauwgevallen moeten zijn.

Na twee dagen in het ziekenhuis kwam de uitslag: ik had acute lymfatische leukemie.”

Wat voor invloed had de diagnose op jullie relatie?

Viora: “Natuurlijk verandert het je relatie, van partners naar een soort mantelzorger en patiënt. Als ik niet in het ziekenhuis lag, dan kwam het op Joost aan.”

Joost: “Na de diagnose stort je wereld in. Je bent zo jong, we woonden net samen. Wie haalt ons hieruit, vraag je jezelf af. Wie stopt deze film? Maar heel snel daarna ga je in overlevingsmodus. Er voor Viora zijn was de nummer één prioriteit van de dag, van de week, van het leven op dat moment. Wat er op het 8-journaal gebeurt, voetbaluitslagen, al die dingen deden er letterlijk en figuurlijk even niet toe.”

Was de wereldreis altijd al een droom van jullie?

Viora: “Zeker niet. Een half jaar na mijn diagnose zei ik tegen Joost: als ik zometeen beter ben, wil ik niet weer in het gewone leven stappen alsof er niets is gebeurd. Ik wil een wereldreis maken van een jaar. Joost was in eerste instantie niet enthousiast, maar heel langzaam begon het idee te wennen bij hem.”

Joost: “Ik wilde eerst niet op reis. We hadden een koophuis in Utrecht, ik had een goede baan als salesmanager. Ik zag geen reden om in het diepe te springen. Maar door de ziekte leer je op den duur na te denken over wat je echt gelukkig maakt, en waarom je eigenlijk doet wat je doet.”

Viora Rebergen en Joost van Willigenburg op reis
Bron: Joost & Viora

Viora: “Het idee ontstond echt door het ziek zijn. Als ik dit overleef, dacht ik, dan wil ik iets doen wat onvergetelijk is. Iets waarmee ik echt de periode kan afsluiten en waar ik het leven mee kan vieren.”

En was het boek een droom van jullie?

Viora: “Ik wilde wel een boek schrijven. Dat komt wel na de wereldreis, dacht ik. Anders ben je op reis de hele tijd met het boek bezig. Maar toen we door corona in lockdown in Nieuw-Zeeland zaten, werden we benaderd door een uitgever. Of we niet samen een boek wilden schrijven.”

Wat kunnen we van het boek verwachten?

Joost: “Het is ons verhaal vanaf het moment dat Viora ziek werd. Wat het met je doet als je zo jong bent en je dromen in één keer uit elkaar ziet spatten. Je leven is uitgestippeld met een potlood: je wordt geboren, gaat naar school, gaat trouwen… Je wordt al heel snel in een bepaalde structuur geduwd. Door die ziekte werd dat potlood uitgegumd en konden we eigenlijk opnieuw beginnen met het vormgeven van ons leven.

Er komen echt niet alleen maar ziekenhuisellende en doktersjassen voorbij.

“Het gaat over ons leven in die periode en dat was echt niet alleen maar drama en huilen.”

Er zaten ook gewoon heel veel leuke, mooie en positieve momenten tussen. We hopen dat het een positief en inspirerend boek is, die mensen een duwtje in de goede richting geeft.”

Is dat een duwtje in de richting van je dromen?

Viora: “We hebben heel erg geleerd om met de dag te leven. Joost was eerst heel erg van het plannen, maar toen dit gebeurde viel er niets meer te plannen. Je leert jezelf af te vragen: wat vind je vandaag belangrijk? Dat is vooral elkaar. We hopen dat mensen inzien dat je je dromen waar kunt maken en dat dat uiteindelijk het allerbelangrijkst is. Zonder zo’n zwaar ziekteproces te hoeven doorgaan.”

Joost: “We zeggen het wel eens tegen elkaar. Je gunt zo’n ziekteproces niemand, maar wel de ontwikkeling die je doormaakt. In een jaar tijd ben ik eigenlijk tien jaar ouder geworden. Je leert zoveel over jezelf, over je vrienden, over het maken van keuzes, het leven. Tussen de 20 en 45 jaar moet je zoveel van de maatschappij. Veel geld verdienen, carrière maken, een huis kopen, trouwen, kinderen krijgen.”

Viora: “Vergeet die druk van de samenleving en doe alsjeblieft wat jij wil.”

Joost & Viora beter op reis
Bron: Joost & Viora

Hebben jullie advies voor mensen die hun dromen maar voor zich uit blijven schuiven?

Viora: “Ga het gewoon doen.”

Joost: “Maar vraag jezelf wel eerst af hoe graag je het écht wil. Is het echt een droom? Of denk je dat alleen, omdat je het bij anderen ziet? Ga bij jezelf na wat je gelukkig maakt. Dat kan reizen, maar ook juist hard werken en carrière maken zijn. En ga er dan gewoon voor.”

Viora: “Maak er vervolgens een concreet plan voor. Dat hebben wij ook gedaan voor onze wereldreis. Dan werk je naar een doel toe. Je moet er ook dingen voor opzij zetten, maar wij vonden dat toen prima. Het was onze grootste droom.”

Joost: “In eerste instantie wilde ik ook niet op reis, omdat ik bang was dat we het niet zo leuk zouden vinden als we dachten. Maar Viora zei toen: dan gaan we gewoon weer naar huis. Tja, als dat het ergste is.”

Viora: “Je kan er beter spijt van hebben als je het hebt geprobeerd dan dat je er spijt van hebt, omdat je het niet hebt gedaan.”

Je kunt het boek ‘Beter op reis’ van Viora Rebergen en Joost van Willigenburg nu kopen bij Bol.com, Paagman en je lokale boekhandel.

Verder lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Viora (29) overleefde leukemie en ging met vriend Joost (32) op wereldreis: “Zo’n ziekteproces gun je niemand, maar je leert zoveel”
Sluiten