Zo ga je het beste om met die vervelende collega

Collega’s komen met de baan. Helaas heb je daar niet zoveel invloed op. Met mazzel heb je allemaal leuke collega’s, maar het komt vaak genoeg voor dat er een vervelende collega tussen zit waar je het minder mee kunt vinden. Dat is jammer, zeker als de collega je werk en het plezier in je werk verstoort.

Aan een vervelende collega kun je niet veel doen. Ze zijn er nou eenmaal en je moet gewoon verder met je werk.

Omgaan met die vervelende collega

Toch zijn er een aantal dingen die wel voor jezelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je er minder mee zit.

1. Laat het je werk niet beïnvloeden

Het is vooral belangrijk dat de vervelende collega geen invloed heeft op je werk. Verstoort de collega jouw werkzaamheden? Zeg er dan wat van. Doet de collega niet per se iets, maar stoor je je zo aan het gedrag dat je je niet kunt concentreren? Zorg ervoor dat je je beter op je werk kunt concentreren door oortjes in te doen of jezelf af te zonderen in een andere ruimte.

2. Probeer het te negeren

De beste manier om te dealen met de vervelende collega: negeer het gewoon. Het heeft waarschijnlijk niks met jou te maken en jij wilt gewoon graag je werk doen. Stort je op je werk en collega’s die wél leuk zijn. Je kunt het niet met iedereen goed vinden.

Onderzoek wijst uit: je collega’s zijn niet blij als je deze eigenschap hebt

3. Ga een gesprek aan

Lijkt deze collega je iemand waar je wel een volwassen gesprek mee kunt voeren en vind je het naar hoe dingen tussen jullie gaan? Ga dan een gesprek aan. Vertel je collega waar je mee zit en praat het uit. Misschien had je collega wel geen idee dat jij je zo voelt en kunnen jullie eraan werken.

4. Praat met je leidinggevende

Loopt het nare gedrag echt de spuigaten uit? Neem het dan hogerop. Ga naar een leidinggevende en geef aan waar je mee zit. Misschien kun je met een leidinggevende tot een passende oplossing komen om jou werk aangenamer te maken.

5. Zorg voor jezelf

Het belangrijkste is dat jij je niet slecht gaat voelen door het gedrag van je collega. Zorg dat je op je werkdag je rust pakt, af en toe even een rondje gaat lopen en weg te stappen van het gedrag van de collega.

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Zo ga je het beste om met die vervelende collega
Sluiten