Krijg je niks gedaan? 5 verrassende gewoontes die je productiviteit verminderen

We weten allemaal dat het constant checken van TikToks en Instagram terwijl je eigenlijk aan het werk zou moeten zijn, voor minder productiviteit zorgt. Maar er zijn een stuk meer gewoontes waardoor je – zonder dat je het doorhebt – minder gedaan krijgt.

Heb je moeite met productief zijn in de afgelopen periode? Skip dan deze vijf gewoontes en wordt productiever dan ooit.

Snoozen als je wakker wordt

Snoozen voelt alsof je je lichaam de nodige rust geeft om de dag aan te gaan. Helaas snoozers, die tien minuten snurken doet meer kwaad dan goed. In deze tien minuten kan je namelijk niet echt de diepe slaap pakken die je eigenlijk nodig hebt.

Bovendien begint je hormoonstelsel hormonen af te geven waardoor je alert wordt als je voor het eerst wakker wordt. Als je op ‘snooze’ drukt, vertraag je het opstartproces in je lichaam en daar heb je zelfs de rest van de dag last van.

Werken in rommelige omgeving

Je kan alleen zo productief zijn als je werkplek voelt. De kans is groot dat je niet lekker kunt focussen als je constant in je achterhoofd hebt dat je nog moet gaan opruimen. Een mandje om alle losse prulletjes en papieren in te bewaren doet al wonderen. Net als elke werkdag vijf minuten aan het begin en aan het eind de tijd nemen om je werkplek op te ruimen.

Lees ook: 11 to do’s voor je avondroutine zodat je productiever en succesvoller wordt

Veel tabbladen open hebben staan

Ben jij zo iemand die minstens zestien tabbladen heeft openstaan? Je bent niet de enige, maar het maakt je wel onnodig onproductief. Elke keer dat we van tabblad veranderen, geven onze hersenen dopamine af, die de illusie geven dat je productiever maakt.

Maar in werkelijkheid hebben je hersenen geen idee op welke informatie ze moeten focussen. Eigenlijk ben je aan het multitasken – en het is inmiddels lang en breed bewezen dat meer fout dan goed doet voor je productiviteit.

Je eetgewoontes

Er zijn een hoop manieren waarop je eetgewoontes een killer voor je productiviteit kunnen zijn. Zo kan het skippen van je ontbijt ervoor zorgen dat je meer geïrriteerd bent en je minder goed kan focussen.

Maar een grotere boosdoener is waarschijnlijk je lunch. Hoe vaak heb jij last van een middagdip? Als dat vaker wel dan niet is, eet je waarschijnlijk te zware lunches met veel suiker of vet en te weinig stoffen die je lichaam wel nodig heeft.

Niet genoeg pauzes nemen

Je zou denken dat het nemen van pauzes je juist minder productiever maakt. Hoe meer je werkt, hoe productiever je bent, toch? De gedachte dat je hard en veel moet werken en dan meer gedaan krijgt, zit ingebakken in onze samenleving.

Maar het klopt niet: uit onderzoek is bewezen dat je met ontspanning en pauzes (en daar bedoelen we niet alleen je lunchpauze mee) je hoofd de nodige break geeft, om daarna weer vol energie aan de slag te kunnen. Neem daarom pauzes – ook nu je thuis werkt! Acht uur lang gefocust werken is onhaalbaar.

Lees ook: Deze 4 dingen zou je elke keer aan het begin van je werkdag moeten doen

Reageer op artikel:
Krijg je niks gedaan? 5 verrassende gewoontes die je productiviteit verminderen
Sluiten