Tessa Ham
Tessa Ham Geld 19 mei 2019

Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers: wel of geen goed idee?

Volgens het CBS heeft maar 20 procent van de zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Als ze door ziekte of een ongeluk het werk moeten neerleggen, is 80 procent dus niet verzekerd. Reden voor Minister Koolmees van Sociale Zaken om een voorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering te bedenken. Maar daar is niet iedereen blij mee.

Arbeidsongeschikte zzp’ers kunnen niet aankloppen bij de overheid. Zij hebben geen recht op een uitkering. Af en toe kunnen zzp’ers wel een beroep doen op de bijstand, maar dat betekent een stuk minder inkomen en soms het verliezen van je huis. Waarom sluiten veel zzp’ers dan geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af?

Waarom geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Uit een enquête van het TNO en het CBS uit 2017 blijkt dat de meeste ondernemers het simpelweg te duur vinden. Ondernemers moeten alles zelf betalen, zoals bijvoorbeeld het pensioen, een extra verzekering kan daar gewoon niet bij. Volgens de NOS kunnen de premies wel oplopen tot 700 euro per kwartaal.

Lees ook: Hoe bereken je jouw uurtarief als freelancer?

Sommige zzp’ers hebben er op een andere manier rekening mee gehouden. Ze hebben bijvoorbeeld gespaard, belegd of een investering gedaan. Anderen zijn weer aangesloten bij een broodfonds (al is dat niet helemaal hetzelfde).

Daarbij komt ook nog eens dat er zzp’ers zijn die helemaal niet in aanmerking komen voor een verzekering. Vanwege problemen met hun gezondheid bijvoorbeeld, of door hun leeftijd.

Petitie tegen verplichte AOV

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering met een hoge premie is daarom volgens veel zzp’ers niet de oplossing. Seats2meet en De Werkvereniging zijn daarom een petitie gestart tegen een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Zij zijn wél voor sociale zekerheid, maar met een structurele verandering waardoor dit voor iedereen geldt.

Het blijft natuurlijk een feit dat zzp’ers in grote geldproblemen kunnen komen als ze arbeidsongeschikt raken. Daarom komen stichting ZZP Nederland en Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) met een voorstel voor een Basisvoorziening Arbeidsongeschiktheid voor werkenden. Ook zij zien niets in een verplichte AOV voor zzp’ers.

Het voorstel geldt voor alle werkenden en is een (basis)inkomen bij blijvende en gehele arbeidsongeschiktheid. ZZP Nederland heeft aan hun achterban gevraagd wat zij ervan zouden vinden. Bijna 90 procent van de 5.500 respondenten zag dit idee wel zitten. Er moet dan wel volledige acceptatie én een betaalbare premie zijn.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom moet je als ZZP’er een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers: wel of geen goed idee?
Sluiten