Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Carrière 3 nov 2018
Leestijd: 4 minuten

Je bent verliefd op een collega – wat nu?

Blozende wangen tijdens de lunch, vlinders in je buik bij de koffieautomaat en dagdromen tijdens het vergaderen. Verliefd zijn is fijn, maar op werk is het niet altijd even handig. Zeker niet als het om een collega gaat. Toch is het iets wat je meestal niet makkelijk kunt tegenhouden. Ben je verliefd op een collega? Zo ga je ermee om.

Verliefd worden op een collega kan ontzettend lastig zijn. Je wilt natuurlijk niet dat je werk eronder lijdt, maar die vlinders kunnen behoorlijk afleiden. Voor je het weet heb je een halve dag zitten dromen. Of nog erger: alleen maar WhatsAppjes naar elkaar gestuurd. Het is dus belangrijk om je verliefdheid onder controle te houden, want het blijft werk.

Professioneel blijven

Heel leuk, verliefd zijn, en al helemaal als het wederzijds is. Maar werk is werk. Dus hoe graag je ook samen wilt zijn, het is ook belangrijk om een goede band met je andere collega’s te onderhouden. Een keertje samen lunchen moet kunnen, maar blijf ook collegiaal naar de rest. Het is belangrijk om werk en privé gescheiden te houden.

Zoenen en ander klef gedoe tijdens de lunch is een no go. Dat is een beetje je gezonde verstand gebruiken. Dat moet vast lukken, ook met vlinders in je buik. Het zou natuurlijk zonde zijn als je verliefdheid ten koste gaat van je werk en je functioneren. Als je een fijne baan hebt, wil je die vast niet kwijt. Na werktijd kun je net zoals alle andere verliefde koppels het zo klef maken als je zelf wilt.

Dit vind je misschien ook interessant: 5 x jullie leukste ongemakkelijke blunders op het werk

Onbeantwoorde liefde

Als er iets vervelender is dan verliefd zijn, dan is het wel verliefd zijn op iemand die niet diezelfde gevoelens deelt. In zo’n situatie doe je er goed aan om zoveel mogelijk afstand te creëren. Merk je dat het ontzettend ongemakkelijk wordt en moet je toch vaak samenwerken? Vraag eventueel of je overgeplaatst kan worden. Uiteindelijk waait je verliefdheid vanzelf over (echt waar!) en vormt het geen obstakel meer.

Verliefd op de baas

Heb je een crush op je baas? Dan kan het snel ongemakkelijk worden. Niet alleen op werk, maar als je een relatie krijgt ook thuis. In zo’n situatie is het vooral belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Heb het op werk niet over thuis en thuis niet over werk. De kans is groot dat je te maken krijgt met vooroordelen, omdat je collega’s kunnen denken dat je wordt voorgetrokken. Of omdat ze bang zijn dat jij alles doorspeelt naar de baas. Je kunt je hierdoor al gauw buitengesloten voelen.

In sommige gevallen is het verstandig om overgeplaatst te worden naar een andere vestiging of afdeling. Als je de grote baas date, moet je wel realistisch blijven. Binnen een bedrijf zal er altijd gekeken worden naar wiens functie van hogere waarde is. Houd er dus rekening mee dat als er iemand genoodzaakt is om te vertrekken dat waarschijnlijk jij zal zijn. Dit geldt ook als je date met een collega die niet je baas is, maar wel een hogere functie heeft.

Eerlijkheid duurt het langst

Relaties op werk worden niet altijd prijs gesteld. Het is daarom wijs om het tijdig aan te geven aan de leidinggevende. Grote bedrijven hebben vaak regels als het gaat om relaties op werk. Je werkgever kan je niet verbieden om verliefd te worden, maar er kan wel besloten worden dat je naar een andere afdeling moet.

Het is voor werkgevers belangrijk dat hun werknemers onpartijdig zijn. Bijvoorbeeld bij een discussie op de werkvloer of bij andere belangrijke zaken. Je wilt ook niet onbetrouwbaar overkomen dus blijf professioneel. Het is misschien niet heel romantisch, maar bespreek ook wat te doen als het niet werkt. Wat als het uit gaat en jullie niet meer door dezelfde deur kunnen? Door duidelijke afspraken te maken, bespaar je achteraf en hoop ellende.

Blijf discreet

Je bent in ieder geval niet de enige die verliefd is op een collega. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat 300.000 mensen in Nederland een relatie hebben met een collega. Het is eigenlijk niet zo gek, want collega’s zie je dagelijks en je deelt een belangrijk onderdeel van je leven met ze. Al helemaal als je werk je passie is. Er wordt ook regelmatig geflikflooid. Volgens onderzoek van jobbird.com heeft tweederde van de werknemers weleens iets met elkaar uitgespookt.

Discreet zijn is the key, want anders kan het je professionaliteit schaden. Gebruik vooral je gezond verstand en dan moet het vast goed komen. Bespreek bijvoorbeeld geen zaken die andere collega’s in vertrouwen met je hebben gedeeld, of het nou werkgerelateerd is of niet.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Je bent verliefd op een collega – wat nu?
Sluiten