Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 14 sep 2020

Onkostenvergoeding voor thuiswerken binnenkort realiteit

Er zitten een hoop voordelen aan thuiswerken. Niet meer in de file of overvolle trein, en zelf je dag indelen, bijvoorbeeld. Maar al die kopjes koffie, rollen wc-papier en je hogere elektriciteitsrekening zorgen er wel voor dat je op jaarbasis honderden euro’s extra kwijt bent aan het thuiswerken. Wie gaat dat betalen? Jijzelf of krijg je een vergoeding van je werkgever?

Veel grote werkgevers zijn bezig met een vergoeding om deze onkosten te compenseren.

Thuiswerken als het nieuwe normaal

Thuiswerken wordt het nieuwe normaal. In september drong het kabinet er maar nog eens op aan dat we zoveel mogelijk vanuit huis moeten blijven werken. En zelfs als we ooit weer normaal naar kantoor mogen, is de ontwikkeling naar remote werken al volop in gang gezet. Meerdere bedrijven zeiden al gedag tegen hun kantoor en uit onderzoek blijkt dat veel mensen (vaker) vanuit huis willen werken na het corona-tijdperk.

Maar ja, al dat thuiswerken kost je wel meer dan als je op kantoor zou zitten. Van koffie en wc-papier tot printerinkt en een hogere elektra-, water- en gasrekening. Eerder berekende het Nibud al dat dit neerkomt op 2 euro per dag die je nu zelf moet afrekenen. Gemiddeld zijn we maandelijks 43,30 kwijt, op jaarbasis gaat het al snel om 440 euro extra.

En tja, wie gaat dat betalen? Je zou kunnen zeggen dat de thuiswerkers dit aanvaarden in ruil voor meer vrijheid, flexibiliteit en geen reistijd. Ook zou je aardig wat geld kunnen besparen doordat je geen dure lunches in de kantine meer koopt of koffie’s onderweg. Bovendien geven veel mensen minder geld uit aan kleding nu we toch thuiswerken .

Aan de andere kant is het voor bedrijven vaak ook goedkoper als de werknemers thuiswerken. Er zal heel wat minder koffie en wc-papier doorheen gaan en zeker nu de vergoeding voor woon-werk verkeer wegvalt, valt er ook wat te zeggen voor een onkostenvergoeding voor thuiswerken.

Vergoeding voor het thuiswerken

In juli adviseerde het Nibud dan ook om met je baas aan tafel te gaan zitten om deze extra kosten te bespreken. Ook vakbond FNV vindt dat het niet de thuiswerkers zelf, maar de bedrijven moeten zijn die deze onkosten betalen. De vakbond gaat dit de komende tijd bespreken met werkgevers. Ook wil FNV in nieuwe cao’s rond thuiswerken afdwingen.

Bedrijven die door corona klappen moeten opvangen, staan volgens werkgeversorganisatie AWVN niet te springen om een thuiswerkvergoeding. Toch zijn er ook bedrijven die er wél over nadenken. Op eigen initiatief of na vragen van werknemers. Na rondgang van Business Insider bij dertien werkgevers blijkt dat veel grote werkgevers inderdaad momenteel aan thuiswerkregelingen werken. Ook blijkt uit rondvraag onder 9.400 leden van de FNV dat al één op de tien werknemers een thuiswerkvergoeding ontvangt. Je moet hierbij denken aan een vergoeding van 15 tot 80 euro per maand.

Vergoeding voor het thuiskantoor

Daarnaast zijn er bedrijven die een budget beschikbaar stellen om een thuiskantoor in te richten. Toen we dachten dat het thuiswerken tijdelijk zou zijn, was het namelijk prima om aan de keukentafel achter je laptopje te werken. Maar inmiddels vinden onze nek, rug en schouders dat niet zo’n goed idee meer.

Daarom stelt de Rabobank bijvoorbeeld sinds kort 750 euro per medewerker beschikbaar om uit te geven aan een fijne en gezonde thuiswerkplek. Bij veel bedrijven is er ook een mogelijkheid om bureaustoelen of tweede schermen van kantoor te lenen. Ga je uit dienst? Dan zal je de spullen weer moeten inleveren.

Merk je zelf ook in je portemonnee dat je meer geld kwijt bent door het thuiswerken? Of heb je aanpassingen aan je thuiswerkplek nodig om comfortabel te blijven werken? Ga dan zeker in gesprek met je baas over wat de mogelijkheden zijn.

Lees ook: Deze sta bureaus besparen je een hoop last van je rug en nek

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Onkostenvergoeding voor thuiswerken binnenkort realiteit
Sluiten