Werk je weleens vanuit huis? Dit kan je werkgever voor je vergoeden

Het lijkt tegenwoordig eerder een regel dan een uitzondering. Thuiswerken is heel gewoon geworden, mits je beroep het toelaat natuurlijk. Werk jij ook weleens thuis? Dan kan je werkgever het één en ander voor je vergoeden. We zetten alles op een rijtje voor je.

In sommige bedrijven werkt er dagelijks wel iemand thuis, bij andere bedrijven alleen als het zo uitkomt. In 2018 werkte een derde van de werkende Nederlanders wel eens vanuit huis. En dat begrijpen we, want aan thuiswerken zitten veel voordelen vast. Zo zijn thuiswerkers productiever én thuiswerkers melden zich minder vaak ziek.

Belastingvrije vergoeding voor je thuiskantoor

Werk je minimaal één dag per week thuis? Dan mag je werkgever jou eens in de vijf jaar een belastingvrije vergoeding van  €1815,- geven om jouw thuiskantoor in te richten. Dat bedrag mag je dan uitgeven aan praktische dingen, zoals een goede bureaustoel, een bureau en kasten.

Meer lezen over het inrichten van je thuiskantoor: met deze tips krijg je een stijlvol én productief thuiskantoor

Koop je buiten deze regeling om spullen voor je home office, dan mag je dit niet aftrekken van de belasting (wat zzp’ers bijvoorbeeld wel mogen). Daarentegen mag jouw werkgever jou wél belastingvrij spullen geven om het thuiswerken mogelijk te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een laptop, goede internetverbinding of een telefoon met data-abonnement. Stop je met de baan? Dan moet je deze spullen ook weer inleveren bij je werkgever.

Een flexwerkplek vergoeden

Niet alleen je thuiskantoor kan door je werkgever vergoed worden, ook een flexwerkplek vergoeden valt onder de mogelijkheden. Deze kosten kunnen door de werkgever als bedrijfskosten bij de belastingdienst worden afgetrokken.

Zakelijke ontmoetingen in de horeca? Ook de rekening hiervan valt vaak onder deze regeling. Kijk hierbij vooral bij je eigen werkgever wat de voorwaarden hiervoor zijn.

Ook lezen: Over deze 9 arbeidsvoorwaarden kun je ook onderhandelen

Een volledig zelfstandige werkplek

Heb je een volledig zelfstandige werkplek? Dan gaat het nog een stapje verder. Let wel op, want een volledig zelfstandige werkplek heeft een eigen ingang en sanitair. Een werkruimte in jouw eigen huis geldt dus niet als zelfstandige werkplek. Daarnaast moet je een huurcontract met je werkgever hebben.

Mocht je al die boxjes af kunnen vinken, dan heb je veel mogelijkheden om geld terug te krijgen van de belasting. Werkgevers kunnen de hele inrichting van zo’n zelfstandige werkplek, van kantoormeubilair tot aan wc-papier en van koffie tot schilderijen aan de muur, namelijk belastingvrij ter beschikking stellen.

Kijk wel altijd even wat er in je contract staat over thuiswerken, het zou kunnen dat deze regeling bij jouw werkgever niet geldt.

Meer lezen over thuiswerken

baaz

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Werk je weleens vanuit huis? Dit kan je werkgever voor je vergoeden
Sluiten