Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 17 feb 2020

Verdien ik genoeg? Zo controleer je dat

Heb jij het gevoel dat je te weinig verdient? Of ben je aan het solliciteren en wil je goed voorbereid de onderhandelingen in? Dan is het goed om te weten wat jij waard bent. Om antwoord op de vraag ‘verdien ik genoeg’ te geven, kun je het beste marktwaarde onderzoek doen. Zo stap je zelfverzekerdheid naar je (potentiële) baas.

Hoe controleer je of je genoeg verdient?

Verdien ik genoeg? Doe research

Gelukkig is er op het internet hier over veel informatie te vinden. Er zijn zelfs tools om te onderzoeken hoeveel jij eigenlijk waard bent. Zo deed Intermediair in samenwerking met Business Universiteit Nyenrode het Nationaal Salaris Onderzoek onder 43.726 respondenten.

Op basis van dit onderzoek kun je het Salariskompas invullen met jouw gegevens. Zo kom je erachter wat mannen en vrouwen met een vergelijkbaar functieprofiel gemiddeld verdienen.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen. Dit is waarom

Ook Loonwijzer en Payscale zijn goede tools om te onderzoeken wat anderen in jouw branche verdienen. Schroom je niet om deze rapporten gewoon uit te printen en aan je baas te laten zien als je een gesprek hebt.

Vraag collega’s en vrienden naar hun salaris

Er zijn maar weinig mensen die zich comfortabel voelen om over geld te praten. Uit een onderzoek uit 2011 blijkt dat één derde van de Europeanen met niemand (!) over geld praat. Zonde, want vooral als vrouw is het eigenlijk belangrijk om te praten over hoeveel je verdient.

Vraag gewoon eens aan je collega’s en vrienden wat zij verdienen. Je hoeft echt niet per se een specifiek getal te krijgen, een range (bijv. van 2500 euro tot 3000 euro per maand) helpt je ook al heel erg om een idee te krijgen.

Lees ook: Waarom het belangrijk is om met je vrienden over geld te praten

Bekijk wat je de afgelopen tijd hebt gedaan

Heb je al een tijdje geen salarisverhoging gekregen? Maar heb je wel een cursus gedaan, een nieuwe verantwoordelijkheid gekregen, een nieuwe skill geleerd of een nieuw idee bedacht die het bedrijf veel oplevert? Dan zijn dat natuurlijk goede argumenten om meer te verdienen.

Het is niet alleen belangrijk om je salaris te vergelijken met anderen in jouw branche, maar ook om je werkzaamheden te vergelijken met het moment dat je dit salaris kreeg.

Onderhandeltips

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Verdien ik genoeg? Zo controleer je dat
Sluiten