Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 24 okt 2020

Maak deze 3 veranderingen in je financiën ter voorbereiding op de dure wintermaanden

De plensbuien, donkere ochtenden en steeds frissere temperaturen verklappen dat de winter om de hoek ligt. Hoog tijd om je budget en financiën eens onder de loep te nemen dus. Want alhoewel je misschien minder geld kwijt bent aan drankjes op het terras, betekenen de wintermaanden voor veel mensen ook dat ze meer geld kwijt zijn aan cadeaus. Oké, en laten we even eerlijk zijn: al dat geld dat we uitgeven aan pepernoten en kerstkransjes helpt je ook niet echt met je budget.

Als het tijd is om je sloffen en oude winterjassen weer van zolder te halen, is het ook belangrijk dat je wat veranderingen doorvoert in je financiën.

1. Bepaal je budget

Heb je nog geen budgetten voor uitgaves als boodschappen en kleding? Dan raden we je toch aan hiermee te beginnen. Geloof ons, tot een jaar geleden hadden wij hier ook een grote afkeer tegen. Maar budgetteren kan je zo leuk en makkelijk maken zoals je zelf wil. Wat dacht je van een budget app die the heavy lifting voor je doet? Hoera voor geen saaie Excel-sheets, maar duidelijke overzichten!

Lees ook: Zo maak je budgetteren leuk (ja, echt!) en spaar je een hoop geld

Was je al wel aan het budgetteren? Dan is het tijd om je budgetten bij te stellen. De volgende tips helpen je daarbij.

2. Spaar alvast voor de feestdagen

We draaien er niet omheen: december is een retedure maand. Van uitgebreide kerstdiners tot Sinterklaascadeautjes en van bubbels met Oud & Nieuw tot leuke kerstversiering bij de Intratuin. Zet in oktober en november al wat geld opzij, zodat december wat minder pijn doet in je portemonnee. Bepaal ook een budget. Hoeveel wil je uitgeven aan cadeautjes, kerstversiering en feestelijke etentjes?

3. Houd bij je budget rekening met duurdere uitgaven

Tijdens de koudere dagen – en nu met corona al helemaal – ben je meer thuis dan normaal. Je zal je huis warmer willen stoken, de lichten eerder aandoen, meer heet water gebruiken en misschien een elektrisch dekentje gebruiken. Dat zal ervoor zorgen dat je waarschijnlijk meer kwijt bent aan je energierekening en aan huishoudelijke producten. Maar ook winterkleding is een stuk duurder dan zomerkleding. Het is dan ook verstandig om met dit soorten dingen rekening te houden bij het bepalen van je budget.

Merk je dat je inderdaad minder geld overhebt aan het einde van de maand? Dan is het goed om te kijken waar je geld kunt besparen. Misschien kan je wat minder vaak naar de bios en vaker een filmmarathon thuis houden? Dan zit je ook nog eens knus onder een kleedje. Bekijk bij elke van je uitgaven welke je kunt ombuigen naar een goedkoper alternatief. Zo kan je zonder geldzorgen genieten van die dure decembermaand.

Meer hulpmiddelen voor financiële zaken

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Maak deze 3 veranderingen in je financiën ter voorbereiding op de dure wintermaanden
Sluiten