Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 5 maart 2019

Van werkzaam in de olie-industrie naar het openen van een vegan bistro in Houston: het verhaal van Thomas en Fem

In 2015 verhuisden Thomas en Fem voor de carrière van Thomas in de energiebranche naar Houston. Toen in 2017 Hurricane Harvey dagenlang huishield in de Amerikaanse stad, kregen Thomas en Fem een wake-up call: het gaat niet goed met het milieu. Thomas besloot de meest vervuilende industrie achter zich te laten en samen met Fem een bedrijf te beginnen in de meest duurzame.

Het plan is om in de zomer van 2019 ‘Liefs’ te openen, de eerste vegan bistro in Texas. Daar zullen ze ‘vegan variations of comfort food classics’ serveren, met hier een daar een Amsterdamse twist. Denk aan hamburgers, hotdogs en taco’s; maar ook poffertjes en hennep-brownies. “We willen laten zien dat je geen compromis hoeft te sluiten als je beter wilt eten voor jezelf en de wereld.”

We vroegen Thomas en Fem naar Liefs en naar hun verhaal.

Hoi Thomas en Fem, hoe zijn jullie in Houston beland?

“We zijn Thomas en Femke, al dertien jaar samen en vijf jaar geleden getrouwd in onze toenmalige woonplaats Amsterdam. Vier jaar geleden zijn we naar de USA vertrokken. Thomas had de kans had om vanuit Houston, wat ze ook wel ‘The Energy capital of the World’ noemen, de Amerikaanse markt te verkennen voor z’n Nederlandse werkgever. Dat was een high-tech services bedrijf in de Offshore Energy.

Femke organiseerde landelijke evenementen in Nederland als de 3FM Noordkaap Challenge en de Ronald McDonald HomeRide. In Amerika is ze Deephouse-parties gaan organiseren met de snel groeiende underground scene in Houston.”

liefs, vegan, bistro, houston

Hoe is het idee ontstaan om een vegan bistro te beginnen?

“We worden ons steeds bewuster van de druk die de mens op onze planeet legt. Er is steeds meer bewijs dat de tijd dringt om af te stappen van fossiele brandstoffen en de bio-industrie.

Hurricane Harvey zette Houston volledig blank in 2017. Een duidelijker signaal kun je niet krijgen. Femke hielp Recovery Houston op te zetten, een non-profit die de hardst getroffen woningen herstelt. De overweldigende hulp vanuit heel de stad inspireerde enorm.

Het laat zien dat vele kleine acties een groot verschil kunnen maken.

Van hieruit ontstond onze visie: ‘a kinder world, one meal at a time.’ Want we geloven dat plant-based consumeren de weg naar een gezondere, lievere planeet is.

Zo werd onze missie: bewust consumeren normaliseren door plant-based producten aan te bieden. Dat gaat het best via een fast-casual concept dat er dope uit ziet en top smaakt. Na flink brainstormen kwamen we op Liefs als merknaam. Amerikanen spreken het uit als ‘Leaves’, en zo verschaft hun uitspraak de dubbele betekenis.”

liefs, vegan, bistro, houston

Wat maakt Liefs zo bijzonder?

“We zijn de eerste vegan bar-bistro in Texas die ‘Amsterdamn good comfort food’ gaat serveren. Wellicht wel in heel de USA, haha.

Ons verhaal is uniek.

We zijn expats die zijn geswitched van de meest vervuilende industrie naar de meest duurzame.

We hebben een comfortabele carrière opgegeven om onze eigen American Dream na te jagen, een vrij progressieve nog wel, in een vrij conservatieve staat.

Ook steken we er veel werk in om uiteindelijk zero-waste te kunnen zijn en onze producten zoveel mogelijk lokaal te kunnen regelen. We zullen afval scheiden, alleen goede stroom gebruiken, compost maken en een eigen tuintje hebben. Ook moeten al onze gebruiksvoorwerpen gerecycled en recyclebaar zijn. Rietjes en bekers komen er bij ons alleen in als ze 100% recyclebaar en plantaardig zijn. Gelukkig komen er steeds meer merken op de markt die die maken, ook lokaal.”

Bij Texas denk ik algauw aan inwoners die wel vlees eten, is dat een vooroordeel?

“Nee, dat klopt. BBQ is hier een groter deel van de cultuur dan in Nederland. Daarnaast staat de cowboy symbool voor dit deel van Amerika. De Texas Rodeo is het grootste jaarlijkse event hier. Maar obesitas en diabetes domineren ook. Het is dus extra hard nodig dat er hier beter gegeten gaat worden.

In Amsterdam waren we al bezig met minder dierlijke producten eten. De verhuizing naar Houston escaleerde dit. We waren al vaker in Amerika geweest, maar door te wonen in het epicentrum van beef, steaks en Olie & Gas, leerden we deze wereld op een intensere manier kennen. We werden geconfronteerd met een ongekend niveau van consumptisme en kapitalisme.

De zucht naar een bewustere levensstijl groeit hier, vooral vanuit het grote, progressieve hart van Houston. Het stikte vijf jaar geleden van de steakhouses in Houston. Die zijn er nog steeds veel, maar tijden zijn duidelijk aan het veranderen. Dat aanbod gaan wij geven. Houston heeft veel Liefs nodig.”

liefs, vegan, bistro, houston

Hoe was het om de stap te nemen naar het ondernemen?

“Ontzettend eng. We hebben alle trossen losgegooid maar moeten de boot nog bouwen. Maar gelukkig kunnen Nederlanders over het algemeen goed zwemmen. Het is elke dag spannend, maar machtig tegelijkertijd.”

Hoe is het om samen te ondernemen?

“Zelfs na al die tijd leren we nieuwe kanten van elkaar kennen. Dat kent ups and downs, maar erkenning is de basis en communicatie blijft key.

We komen er altijd weer beter uit.

Bovenal komen we erachter hoeveel je voor elkaar krijgt als je samen gaat voor iets waar je echt in gelooft. Als je dat als team uitstraalt gaat de wereld voor je open. Zo hoeven we nooit meer de wekker te zetten omdat onze passie ons aanvuurt. En terecht, het is de hoogste tijd voor Liefs.”

Geïnspireerd geworden door de vegan bar-bistro in Houston? Volg het verhaal van Thomas en Fem via Instagram of Facebook. Wij gaan in ieder geval al watertanden bij het zien van de foto’s…

Meer inspirerende interviews

Reageer op artikel:
Van werkzaam in de olie-industrie naar het openen van een vegan bistro in Houston: het verhaal van Thomas en Fem
Sluiten