Redactie
Redactie Mindset 11 mrt 2020

Waarom veerkracht essentieel is als je de beste versie van jezelf wil zijn

We kennen allemaal: de momenten waarop alles tegen lijkt te zitten. Je komt te laat in de belangrijkste vergadering van het kwartaal, je krijgt een blessure terwijl je voor de halve marathon aan het trainen bent, je bent bang dat je relatie het niet lang meer gaat volhouden of een dierbare blijkt ernstig ziek te zijn. Het leven zit vol uitdagingen in alle soorten en maten. En daarmee leren omgaan vraagt wat van je. Coach Anne Bindels vertelt welke eigenschap ervoor zorgt dat je beter met tegenslagen kan omgaan.

Hoe kan het dat de één beter kan omgaan met tegenslagen en stress dan de ander? Hoe kan het dat de één haar hele dag, week of maand laat beïnvloeden door een vervelende opmerking of nare gebeurtenis en de ander al snel weer fluitend door het leven gaat?

Veerkracht.

De eigenschappen van veerkrachtige mensen

Veerkracht is het vermogen om om te gaan met stressvolle situaties. Het vermogen om terug te veren naar je oorspronkelijke staat. Veerkrachtige mensen zijn vaak moedig, kunnen goed relativeren, weten hoe ze het beste met hun emoties kunnen omgaan en nemen honderd procent verantwoordelijkheid voor zichzelf.

Ze zijn niet immuun voor de uitdagingen die op hun pad komen, maar laten zich er minder door beïnvloeden dan iemand die minder veerkrachtig is.

4 tips en inzichten om veerkracht te cultiveren

Hoe zorg je er nou voor dat je zelf meer veerkracht hebt?

1. Verander je perceptie

Eén van de manieren om jezelf minder te laten beïnvloeden door externe omstandigheden is het veranderen van je kijk op de gebeurtenis. Jouw perceptie bepaalt namelijk je gedachten, je emoties, je gedrag en nog veel meer. En hoe je ergens naar kijkt, bepaal je zelf.

Bijvoorbeeld: kun je de ruzie met je beste vriendin ook zien als een kans om dichter tot elkaar te komen, in plaats van een onoverkomelijk meningsverschil? De belangrijkste vraag die je jezelf op zo’n moment kunt stellen is: hoe zou ik hier óók naar kunnen kijken?

2. Ontdek de les

In plaats van je te wentelen in je ontevredenheid over de situatie, kun je proberen om te ontdekken wat je ervan kunt leren. Welke les probeert het leven je te geven?

Als alles altijd maar perfect zou gaan, zou je nooit ontdekken wat niet werkt. Je zou nooit ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt. Je zou nooit ontdekken wat er niet bij je past. In plaats van het slechts te bestempelen als tegenslag, is dit hét moment om te voelen hoe jij hier sterker dan ooit uit gaat komen. 

Lees ook: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

3. Alles is altijd in beweging

Veerkrachtig zijn betekent dat je beseft dat niets voor eeuwig is. Hoe impactvol, verdrietig of intens iets ook is, het is niet voor altijd. Het slijt, de herinnering vervaagt, de les is geleerd. Het idee dat zelfs het meest verdrietige gevoel ook ooit voorbij zal gaan, biedt troost op het moment dat je het ‘t meest nodig hebt. De Britten hebben hier een prachtige uitspraak voor: ‘This too shall pass.’

4. Zet je energie doelgericht in

De eerste reactie die we meestal hebben als er iets gebeurt dat we niet leuk vinden, is proberen controle te krijgen over de ‘storende factor.’ We willen bijvoorbeeld dat de ander zijn gedrag verandert of worden boos op de automobilist die ons net bijna van onze sokken reed. Logisch, maar ook nutteloos. Je hebt namelijk geen enkele controle over ‘de ander.’

Wat je wel kunt doen? Bepalen hoe jij met de situatie om wil gaan. Verleg de aandacht dus van buiten naar binnen en richt je energie op wat JIJ kunt doen.

Ook interessant: Zie jij kleine tegenslagen ook als een ramp? Zo houd je op met zwart-wit denken

Practice makes perfect

Veerkrachtiger worden is niet een eenmalige oefening. Het is een training in iets dat ik zelfleiderschap noem. En zoals dat gaat met training, zal het nooit in één keer vlekkeloos verlopen. Gun jezelf om het steeds een beetje beter te doen en straf jezelf niet af als je toch een keer afglijdt in zelfmedelijden of frustratie. 

Morgen heb je weer de kans om de beste versie van jezelf te zijn. Grijp je ‘m?

Anne Bindels helpt vrouwen om hun innerlijke vuur aan te wakkeren en voor een leven te kiezen waarin ze de beste versie van zichzelf kunnen zijn. Met haar informele, directe en luchtige stijl van coaching heeft ze al tientallen vrouwen begeleid naar meer zelfvertrouwen, voldoening en vrijheid.

Nieuwsgierig? Anne biedt maandelijks gratis 1-1 groeisessies aan voor een selecte groep vrouwen. Op haar website vind je meer informatie. Op Instagram deelt ze dagelijks praktische tips om je inner power weer te voelen én ze deelt magische verhalen over haar leven op Bali.

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom veerkracht essentieel is als je de beste versie van jezelf wil zijn
Sluiten