Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 1 aug 2019

Waarom veel tabbladen open hebben een marteling voor je hersenen is

Op het moment dat ik dit artikel tik heb ik zestien tabbladen open. Van mijn mail tot interessante artikelen en van Facebook tot het recept wat ik vanavond wil eten. Het wordt tijd om mijn problemen onder ogen te zien: ik ben tabbladen hoarder.

Misschien denk je dat het open hebben van al die tabbladen geen risico’s met zich meebrengt. Je computer werkt als een zonnetje en jij weet alles prima te vinden. Wrong. Al die tabbladen open zijn een hel voor je brein.

Waarom openen we zoveel tabbladen?

LIFE vroeg aan Adam Stiles, de bedenker van de tabbladen, waarom sommigen van ons er zo enthousiast gebruik van maken. “Waarom laten we zoveel tabbladen open staan? Omdat de waardevolle informatie op dat tabblad moeilijk was om te vinden”, legt hij uit. “Daarom hebben we het gevoel dat we ‘m beter open kunnen laten staan, omdat we die informatie anders kwijt zijn.”

Uit onderzoek blijkt dat er nog een andere reden is voor onze tabbladen obsessie. Elke keer dat je van tabblad verandert, geven je hersenen dopamine af die je de illusie geven dat je productiever bent. Natuurlijk ben je dat eigenlijk niet: je hersenen hebben geen idee op welke informatie ze moeten focussen.

Er is al langer bekend dat wij mensen slechte multitaskers zijn. Als we op het werk van taak wisselen, kost het ons zo’n 23 minuten en 15 seconden om er weer lekker in te komen, blijkt uit onderzoek. Elke keer dat de deelnemers zichzelf onderbraken door hun telefoon te pakken of op het web te gaan surfen, werden ze meer gestresst en gefrustreerd.

Wat kan je doen aan het probleem?

Stiles raadt aan om een achtergrondmanager te gebruiken die je tabbladen sluit als je er een poos niet op hebt geklikt. Gebruik daarvoor Tab Auto Close, Tab Wrangler of Tab Suspender. Wij vonden nog een aantal andere tools die je kunnen helpen. De tool xTab sluit tabbladen als je een bepaald aantal tabbladen open hebt staan.

De populaire tool OneTab slaat al je tabs op in een lijst. Wij zijn vooral fan van Workona, een tool die je open tabbladen in verschillende projecten laat categoriseren.

Meer leren over je hersenen

Like the smell of fresh juice in the morning?

Meld je aan voor onze wake-up letter

Reageer op artikel:
Waarom veel tabbladen open hebben een marteling voor je hersenen is
Sluiten