Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 19 jan 2020

Jongeren starten massaal hun eigen bedrijf, maar de vrouwen blijven achter

Waar in 2018 nog ruim 3.800 starters onder de 18 jaar hun eigen bedrijf begonnen, is dat aantal in 2019 maar liefst 6.500. Dat is een toename van zeventig procent! Opvallend is dat, alhoewel female empowerment momenteel een hot topic is en er steeds meer rolmodellen voor jonge meiden zijn, de vrouwen helaas wel achterblijven.

Hoe komt het dat de verhouding man/vrouw bij de jonge starters zo uit balans is?

First things first: de cijfers

Er zijn nog nooit zoveel ondernemers geweest: sinds begin dit jaar telt Nederland maar liefst 2 miljoen ondernemingen, meldt de Kamer van Koophandel op basis van hun jaarcijfers. Maar vooral opvallend is de groei onder jonge starters. Daar bedoelen we de ondernemers van 18 jaar en jonger mee.

In 2018 schreven precies 3.876 jongeren zich in bij de KvK, in 2019 waren dat maar liefst 6.572. Nog opvallender wordt de groei als je het aantal jonge ondernemers vergelijkt met 2014. Toen schreven nog geen 2.000 minderjarigen zich in bij de KvK. Kortom: dat is een stijging van 238 procent…

Meestal starten de minderjarigen een webshop. 40 procent van de jongens en 26 procent van de meiden beginnen een webwinkel. Daarnaast zijn creatieve ondernemingen populair, zoals het maken van films en foto’s. Zoals we net al verklapten is de verhouding tussen man/vrouw helaas flink uit balans. Maar liefst 80 procent van de jonge starters was een jongen.

Hoe komt dit?

Dat is teleurstellend, want over het algemeen zijn er steeds meer vrouwelijke rolmodellen die laten zien dat runnen van een succesvol bedrijf zeker mogelijk is als vrouw. Ook komen ze steeds vaker in de spotlight, er is tegenwoordig veel te doen om female empowerment. Hoe komt het dan toch dat de jonge meiden zo achterblijven in vergelijking met de jongens?

Elkse Doets, initiatiefnemer van de Young Lady Business Academy, heeft wel een idee. “Meiden zijn voorzichtiger, dat zie je duidelijk terug in deze cijfers”, zegt ze tegen het AD. “Heel jammer, we hebben minimaal dezelfde capaciteit als mannen. Maar in de omgeving van meisjes hoor je sneller ‘zou je dat wel doen’? We moeten af van dat risicomijdende gedrag. De achterstand op de mannen is te groot, dat moet anders”, zegt ze.

Tijdens de Young Lady Academy nodigt Doets een week lang jonge vrouwen (15 tot en met 24 jaar) om ze te helpen hun bedrijf op te starten. “Ik geef de meiden vooral mee niet toe te geven aan mensen die hun droom te hoog gegrepen vinden, of dat ze ‘normaal’ moeten doen”, zegt ze. “We moeten meer lef tonen en minder braaf zijn.”

Ook interessant: Geen geld? 5 tips om toch een bedrijf te beginnen

Hoe zit dat met de ondernemers boven de 18 jaar?

Ook bij de volwassen ondernemers is de verhouding man/vrouw niet in balans, al is het verschil weliswaar minder groot. 64 procent van de ondernemers is man en 36 procent is vrouw. Zijn er dan veel vrouwen een bedrijf begonnen in 2019? Dat aantal is zelfs een procentpunt gedaald. In 2018 was 38 procent van de starters vrouw. In 2019 lag dat aantal op 37 procent.

Daarom doen wij een oproep aan de succesvolle vrouwen die dit lezen om dat aan de buitenwereld te laten zien.”Vrouwen realiseren zich vaak niet hoe succesvol ze zijn, zowel individueel als in teamverband, en welke impact het kan hebben om hun verhaal te delen met anderen”, zegt social entrepeneur Nilab Yonousi op de website van de KvK. “Hiervoor is vertrouwen en lef nodig. Lef om het échte verhaal te vertellen, zowel de struggles als de successen. Als je naar zo iemand luistert, denk je: die heeft dat ook bereikt, ik kan dat ook.”

Een onderzoek van RSM onderzoeker en universitair docente Laura Rosendahl Huber bevestigt hoe belangrijk vrouwelijke rolmodellen zijn. In haar onderzoek laat ze zien dat vrouwelijke studentes daadwerkelijk meer zelfvertrouwen krijgen als ondernemer door samen te werken met vrouwelijke ondernemers.

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Jongeren starten massaal hun eigen bedrijf, maar de vrouwen blijven achter
Sluiten