Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Thuis 8 feb 2019

Waarom iedereen één dag vanuit huis zou moeten werken

Als mensen iemand voorstellen die aan het thuiswerken is, denken ze vaak aan iemand die in z’n pyjama video’s zit te kijken op YouTube. Economie professor Nicholas Bloom van Stanford University besloot te onderzoeken welke voor- en nadelen bedrijven hebben als ze hun werknemers vanuit huis laten werken.

Bloom kon namelijk niet veel onpartijdige onderzoeken vinden over het onderwerp. “Elk onderzoek dat ik tegenkwam, werd uitgevoerd door mensen die vanaf het begin al voor thuiswerken waren.” Het is ook geen makkelijk onderwerp om te onderzoeken. Je moet mensen goed monitoren én een bedrijf vinden dat het experiment aan wil gaan.

Dat bedrijf werd Ctrip, de grootste reisorganisatie van China, met meer dan 16.000 werknemers in dienst. Bloom kende James Liang, de CEO van en co-founder van Ctrip. Liang vertelde Bloom dat hij een deel van zijn medewerkers uit Shanghai wilde laten thuiswerken. Kantoren zijn daar megaduur en veel van de medewerkers werden door de hoge prijzen van huizen gedwongen om naar een andere stad te verhuizen en veel te reizen.

Hoe zag het onderzoek eruit?

Meer dan 500 werknemers uit Shanghai meldden zich aan voor het onderzoek, waar de helft ook echt in aanmerking kwam om mee te doen. De deelnemers moesten in ieder geval een extra kamer in huis hebben, waar ze konden werken. De mensen die jarig zijn op een even nummer werden geselecteerd om vier dagen per week vanuit huis te werken. De mensen die op een oneven dag jarig zijn, werden de controle groep en moesten op kantoor blijven werken.

De resultaten

Wat bleek? In de negen maanden dat het onderzoek duurde, bespaarde het bedrijf 1.700 euro per ‘proefpersoon’. Ook werden de medewerkers die vanuit huis werkten niet verleid door hun bed of tv. Ze schroeven hun productiviteit op met 13,5 procent, ten opzichte van degenen die op kantoor werkten. Dat is alsof elke medewerker een extra dag werkt. Ten slotte waren ze minder vaak ziek, namen ze minder vaak vrij en waren ze meer tevreden over hun baan.

Maar tot verbazing van het bedrijf wilde de helft van de groep na negen maanden niet meer vanuit huis werken – ze voelden zich geïsoleerd en misten collega’s. Daarom raadt Bloom bedrijven aan om hun werknemers één of twee dagen vanuit huis te laten werken. Veel hoger is niet goed voor het samenwerken in je team. Maar één dag vanuit huis werken kan mensen aanmoedigen om bij het bedrijf te gaan werken. Zoals we net al lazen, heeft het bedrijf hier ook voordeel aan.

“Vroeger was het nodig dat we vijf dagen per week op ons werk verschenen”, vertelt Bloom. “Werknemers moesten naar fabrieken om producten te maken. Bedrijven die hun werknemers nog steeds zo behandelen, blijken steeds meer met 1-0 achter te staan.”

Nog niet overtuigd?

Like the smell of fresh juice in the morning? Meld je aan voor onze wake-up letter

* indicates required


In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom iedereen één dag vanuit huis zou moeten werken
Sluiten