Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 26 jul 2019

Vanuit het buitenland ondernemen: illusie of toch een droom?

Voor veel mensen is het een droom: de stoute schoenen aantrekken, verhuizen naar het buitenland en daar locatieonafhankelijk ondernemen. Jane Trapman probeert het uit en ervaart de voor- en nadelen.

Jane vertrok naar Toronto en startte tegelijkertijd haar eigen bedrijf in branding op.

Hoe begon het allemaal?

“Ooit eens naar het buitenland en daar wonen, dat leek me een prachtige verrijking voor mijzelf als persoon. Tijdens mijn studie was het helaas om verschillende omstandigheden niet mogelijk. Maar nu leek de tijd rijp. Kon ik die kans grijpen? Uiteindelijk duurde het 1,5 jaar voordat we in Toronto terecht kwamen maar er is geen greintje spijt.”

Cultuurverschillen

Jane startte rond de tijd dat ze wegging haar eigen bedrijf in branding. Dat zou ze niemand aanraden. “Er komt tijdens een verhuizing veel op je af, zoals bijvoorbeeld wennen aan een nieuwe cultuur. Nu is Toronto niet schokkend anders dan Nederland, maar er heersen andere opvattingen binnen het bedrijfsleven. Ik had nagenoeg geen zakelijk netwerk dus besloot om remote te gaan werken voor Nederlandse klanten. Dat bleek net zo goed een uitdaging…”

Vertel…

“Het klinkt natuurlijk super: online ondernemen. Maar dan moet je of een goed netwerk hebben waar je op kunt steunen of een goede strategie om mensen te kunnen bereiken. Beide moest ik creëren. Inmiddels heb ik die draai gevonden, maar het was erg bikkelen in het begin. Nu begint ook mijn klantenkring in Canada uit te breiden. Goede dingen hebben tijd nodig.”

Lees ook: Een half jaartje werken op Bali? Marit is blogger en vertelt hoe zij dit doet

Voordelen werken in het buitenland

De voordelen van online ondernemen zijn volgens Jane het flexibel kunnen zijn met je tijd en het extraheren van onnodige tijdsbestedingen zoals reizen en daarbij ook in de file staan. “Zolang ik wifi heb kan ik goed vooruit.”

Als bijvoorbeeld familie overkomt kan Jane besluiten om haar dagen anders in te delen, dat is heel prettig. Ook kun je als ondernemer grotendeels bepalen wat je zelf wilt doen en aanbieden. Precies doen wat je leuk vindt! Maar vergeet uiteraard niet dat er ook tijd aan dingen als sales, marketing en administratie besteed moet worden.

Zijn dat de enige nadelen?

“Ook de onzekerheid en het alleen-zijn. Als beginnende ondernemer kan het lastig zijn om een stabiele inkomstenbron te creëren. Natuurlijk gelden de voordelen maar als je niet tegen een fluctuerend inkomen kan dan wordt het lastig. Ik heb het gevoel dat dat in het buitenland nog zwaarder weegt.”

In Canada noemen ze het alleen-zijn “cabin fever” wat inhoudt dat je gekluisterd aan huis raakt, niemand spreekt en depressief wordt. Dat klinkt voor Jane herkenbaar, maar daar heeft ze iets op gevonden: “Veel contact zoeken met andere ondernemers, zowel online als in co-working spaces. Ik werk zelf wekelijks vanuit zo’n ruimte.”

Lees ook: Dit is hoe mensen die in het buitenland hebben gewoond verschillen van anderen

Tips

Voor iedereen die het overweegt om naar het buitenland te vertrekken en een online business te starten heeft Jane nog wel een paar tips. “Zorg ervoor dat je een goede strategie hebt en een goed product. Hoe ga je in het buitenland de eindjes aan elkaar knopen en kies je voor de Nederlandse markt of voor het land waar je gaat wonen? Dit vergt maanden voorbereiding.”

“Probeer ook verschillende inkomstenbronnen uit”, zegt ze. “Zo spreid ik het zelf ook met mijn coachings programma, online cursus en boekverkoop. Bouw daarnaast echt connecties, ga minder voor de short term gesprekjes op social media. En het allerbelangrijkste: wees jezelf. Vind uit welke tactieken voor jou werken en waar jij energie van krijgt.”

Jane Trapman woont in Toronto en zoekt met haar klanten naar de oplossingen op branding en marketing vraagstukken. Op een eigen en passende manier zodat het bedrijf verbeterd wordt op je eigen voorwaarden.

Zelf heeft ze een groot hart voor sociaal ondernemen. Haar aanbod gaat dan ook gepaard met een mastermind reis naar Togo waar het coachen van lokale ondernemers een programmaonderdeel is. Daarnaast is ze schrijfster, auteur van Jels, de Wichelroede, en acteert ze in Canada.

Verder lezen over werken in het buitenland

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Vanuit het buitenland ondernemen: illusie of toch een droom?
Sluiten