Redactie
Redactie Ondernemen 21 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Van marketing-adviseur naar eigenaar van een plantenwinkel: Monique deed het

Niet de ‘Yellow Submarine’ maar The Green Submarine is waar we meer over willen horen! De naam zegt het al: we kunnen genoeg groen in deze winkel aantreffen. Het is alleen geen standaard plantenzaak, want de eigenaresse van deze groene winkel weet wel raad en geeft graag persoonlijk plantenadvies.

Sinds juli is Monique van der Veer volop aan het werk tussen de mensen en planten in The Green Submarine. De winkel kan je vinden in hartje Breda op nummer 13 van de St. Annastraat.

Hiervoor werkte Monique als adviseur in marketing en communicatie, maar miste ze door het vele thuiswerken het persoonlijk contact in haar werk. Wij waren benieuwd naar de carrièreswitch die Monique heeft gemaakt, en natuurlijk wilden we ook al te graag wat plantenplaatjes van de winkel met jullie delen. Voor meer groene foto’s kan je ook nog altijd een kijkje nemen op Instagram.

Wat was voor jou de lastigste stap die je moest maken om je plantendroom tot werkelijkheid te maken?

“Mijn grootste drempel was het opzeggen van mijn vorige baan, met een goed salaris en een vaste aanstelling. Ik ging mijn droom achterna. Dat was spannend, maar het voelde goed! Eenmaal zover was dit dan ook geen drempel meer.

Er waren voldoende kansen en mogelijkheden bij mijn vorige werkgever, alleen niet in de richting waar mijn ambities liggen. Dus ik besloot mijn gevoel te volgen en de sprong in het diepe te wagen.”

Je bent misschien nog niet super lang bezig, maar heb je al zoiets van ‘dit is wat ik echt leuk vind aan mijn nieuwe baan én ook echt miste bij mijn oude baan’?

“Wat ik heerlijk vind, is dat ik iedere dag mag doen wat ik leuk vind. Niet alleen met planten bezig zijn, maar ook het persoonlijke aspect maakt dat deze ‘baan’ echt perfect bij mij past. De winkel is een verlengde van mijn woonkamer wat het laagdrempelig maakt voor de bezoekers.

In mijn winkel help ik mensen met persoonlijk advies en deze persoonlijke benadering heeft als gevolg dat mensen graag nog eens terugkomen. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt waardoor mijn werk niet als ‘werken’ aanvoelt. Dat wil toch iedereen?”

Je bent natuurlijk een liefhebber van alle planten maar welke plant heeft stiekem toch een speciaal plekje bij jou gewonnen?

“Dat klopt inderdaad en dat maakt het een lastige vraag. Ik houd vooral van kamerplanten met grote bladeren en bijzondere prints. Daarnaast houd ik van planten die ‘wild’ groeien zoals de Monstera Minima en de Epipremnum. Met deze planten tover je een ruimte al heel snel om tot een ware urban jungle.

Ik moet zeggen dat, ondanks mijn voorkeuren, de Pannenkoekplant toch wel een heel speciaal plekje heeft. Deze plant is makkelijk te stekken en daarmee is mijn enthousiasme dan ook begonnen.”

The Green Submarine, waar komt de inspiratie voor deze naam vandaan? Toch niet toevallig van een bekende Beatles hit?

“De naam ontstond tijdens een brainstorm en toen ik deze naam opschreef werd direct duidelijk dat dit hem moest worden. ‘The Green Submarine’ valt op, is catchy en omvangt dat waar het merk voor staat: groen, milieubewust en inderdaad met een knipoog naar mijn liefde voor muziek van de jaren ‘60 en ‘70.”

Wij vinden het idee van een planten- en advieszaak heel tof. Maar als wij advies willen krijgen, kunnen we dan gewoon binnenwandelen of is het beter om echt een afspraak maken?

“Dat ligt er net aan wat voor advies je wilt. Iedereen kan in de winkel terecht voor advies. Ziet jouw plant er niet zo gelukkig uit? Maak dan een foto en kom langs in de winkel. Daar gaan we samen op zoek naar de oorzaak en vervolgens naar een passende oplossing. Wil jij hulp bij het vergroenen van een hele ruimte? Dan kun je zowel in de winkel langskomen als een afspraak maken.

Eventueel kom ik langs op locatie als dat wenselijk is om een goede indruk van de ruimte te krijgen. Ik maak adviesplannen op voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Een groen adviesplan omvat een advies waarin staat aangegeven welke planten je het beste op welke plaats kunt zetten, rekening houdend met de wensen en de lichtinval. Op deze manier is je investering niet tijdelijk maar duurzaam.”

Tenslotte, heb je nog wat plantenadvies voor onze lezers?

“De grootste fout die mensen maken is dat ze teveel water geven. Teveel water geven kan namelijk zorgen voor wortelrot en deze schade kan niet worden hersteld. Volg dan ook niet altijd klakkeloos het advies van ‘1 keer per week water geven’, maar kijk naar jouw plant en leer lezen wat hij nodig heeft.”

Ga gezellig een keer bij Monique op bezoek in Breda en vind een leuke plant voor in jouw interieur. Of zorg dat je een foto bij hebt als jouw plant er niet meer zo fris uitziet. Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Roomed.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Van marketing-adviseur naar eigenaar van een plantenwinkel: Monique deed het
Sluiten